середа, 27 січня 2021 20:40

Музична шкатулка, що коштувала два мільйони

– У 1990-х знайти гарний подарунок дитині було непросто, – розповідає киянка 63-річна Віра Козирева. – В магазинах – суцільний дефіцит. Навіть мило продавали за талонами.

Коли доньці Саші було 4 роки, я читала їй казку про олов'яного солдатика Ганса Крістіана Андерсена. Їй ця історія сподобалася. Називала її казкою про любов. Слухала й уявляла, як оживають солдатик і його кохана балерина. Просила подарувати на день народження музичну шкатулку з героями казки. Я пояснювала, що в магазинах таких не продають.

 

Жінка працювала начальницею відділу в обленерго. Улітку в обідню перерву йшла з колегами центром міста. На вітрині комісійного магазину побачила таку шкатулку.

– Тоді почали з'являтися комісійні магазини, ми називали їх комками, – каже Віра Вікторівна. – Це було чудо. Музична шкатулка коштувала два мільйони купонами. Половина моєї зарплати, пристойної на той час. За цю суму можна було купити диван або недорогу пральну машину. Але я залишила завдаток продавцям. Побігла на роботу й напозичала решту. Повернулася в кабінет зі шкатулкою. Завела пружину й поставила на стіл. Музика грає, балерина крутиться на одній ніжці, відбивається в дзеркалах. А я плачу від радості.

Шкатулку сховали до Нового року. Незадовго до опівночі 1 січня 1993-го поклали під ялинку. Саша тішилася.

Олександрі Козиревій тепер 32 роки, живе в Києві. Шкатулку зберігає. Механізм досі справно працює.

Зараз ви читаєте новину «Музична шкатулка, що коштувала два мільйони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути