Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2021 10:00

Крісло лікаря, який товаришував з Оленою Телігою

Стоматологічне крісло німецької фірми Dominator виставлене в залі Бережанського краєзнавчого музею на Тернопільщині. Належало тутешньому лікарю Оресту Гижі (1913–1990).

Він народився в лемківському селі Висова – тепер територія Польщі. Навчався у Варшавській стоматологічній академії. Був членом українського гуртка, брав приватні уроки диригування. Товаришував із науковцем Іваном Огієнком, Степаном Скрипником (патріархом Мстиславом), композитором Філаретом Колессою, письменницею Оленою Телігою. Коли їздив на канікули додому, записував лемківські пісні.

 

Влітку 1945-го українців із прикордонних районів примусово переселили на територію СРСР. Їхали близько місяця в товарних вагонах. Так Гижа опинився в Бережанах.

– Крісло Орест Маркович придбав 1937 року, коли працював в ординатурі у Варшаві, – розповідає директорка музею Наталія Бойко, 31 рік. – Перевіз його в рідне село, щоб лікувати земляків. А потім забрав у Бережани. Тут влаштувався на роботу в районну поліклініку.

Лікар одружився з Анною Галатою, мали двох синів – Богдана і Романа. Ще за рік до смерті приймав пацієнтів. На його похорон зійшлося кілька тисяч осіб. Торік Роман Гижа передав у музей крісло, медичні інструменти й бібліотеку батька.

– Коли вчилася в сьомому класі, треба було поставити три пломби, – згадує вчителька математики на пенсії Ганна Семеняк, 79 років. – Боялася йти до стоматолога. Але, коли побачила Ореста Марковича, заспокоїлася. На вітання він вклонився. Тоді докладно пояснив, що робитиме. Коли працював, хотілося, щоб обійняв, погладив. Минуло стільки років, а пломби досі на місці. Нещодавно мені ставили коронки – так до тих зубів і прикріпили.

Зараз ви читаєте новину «Крісло лікаря, який товаришував з Оленою Телігою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути