субота, 24 серпня 2019 10:43

"Кравчук збирався відкласти це до наступної сесії. Павличко схопив його за горло"

Автор: Валерій ШМАКОВ
  Ігор ЮХНОВСЬКИЙ 93 роки, академік, політик Народився 1 вересня 1925 року в селі Княгинине Демидівського району на Рівненщині в сім’ї держслужбовців.  Брав участь у Другій світовій війні.  Закінчив фізичний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка. Доктор фізичних наук. Автор близько 500 наукових робіт.  Завідував Львівським відділенням Інституту теоретичної фізики Академії наук УРСР, був директором Інституту фізики конденсованих систем.  Депутат чотирьох скликань Верховної Ради. Ініціатор і співавтор Декларації про державний суверенітет України.  Перший віце-прем’єр-міністр в уряді Леоніда Кучми 1992-1993 років.  З 1990-го по 1998-й очолював Західний науковий центр НАН України. Чотири роки виконував обов’язки голови Українського інституту національної пам’яті. Герой України. Член ініціативної групи ”Першого грудня”. Дружина Ніна Василівна померла торік. Має доньку 67-річну Наталію і сина Павла, 62 роки
Ігор ЮХНОВСЬКИЙ 93 роки, академік, політик Народився 1 вересня 1925 року в селі Княгинине Демидівського району на Рівненщині в сім’ї держслужбовців. Брав участь у Другій світовій війні. Закінчив фізичний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка. Доктор фізичних наук. Автор близько 500 наукових робіт. Завідував Львівським відділенням Інституту теоретичної фізики Академії наук УРСР, був директором Інституту фізики конденсованих систем. Депутат чотирьох скликань Верховної Ради. Ініціатор і співавтор Декларації про державний суверенітет України. Перший віце-прем’єр-міністр в уряді Леоніда Кучми 1992-1993 років. З 1990-го по 1998-й очолював Західний науковий центр НАН України. Чотири роки виконував обов’язки голови Українського інституту національної пам’яті. Герой України. Член ініціативної групи ”Першого грудня”. Дружина Ніна Василівна померла торік. Має доньку 67-річну Наталію і сина Павла, 62 роки

1988 року на 19-й конференції КПРС у Москві обговорювали демократизацію СРСР. Сказав тоді журналістам: "Радянський Союз рухається до розпаду, відповідно до фізичного закону термодинаміки. Ізольована система призводить до безладу й опору". На конференції мені слова не дали.

1990-го став депутатом Верховної Ради УРСР. У Києві хтось підказав, що у Спілці письменників проходять збори. Там побачив людей, які називали себе членами Демократичного блоку. Коли настав час обирати голову, проголосували за мене. Згодом Дем­блок перейменували в Народну Раду.

Ми збиралися щоранку перед початком роботи Верховної Ради. Мої міркування часто не збігалися з думкою В'ячеслава Чорновола. Він – видатний діяч національного відродження. Своєю освіченістю та жертовністю справляв сильне враження. Але був людиною знищення. Відкидав усе, що було супроти незалежності України. Виступав завжди драматично, вискакував з місця, говорив голосно.

Дух незалежності витав із травня 1991-го. Усі хотіли створення окремої від Радянського Союзу держави, але не розуміли, якою вона має бути. У липні проголосували Декларацію про державний суверенітет, а 3 серпня – постанову про економічну самостійність. Та деякі депутати з Народної Ради вважали, що проголошувати незалежність – не на часі.

Коли сталося ГКЧП, усі зібралися. Секретаріат Ради відмовився друкувати будь-які документи. У ніч на 24 серпня ми розмножували їх самотужки. Найголовніший стосувався проголошення незалежності.

Після відкриття сесії відводилася година для пропозицій до порядку денного. Депутати стали в чергу до мікрофона. Взяти слово могли не більше 20 людей. Левко Лук'яненко був далі в черзі, тому проголосувати за незалежність запропонував Володимир Яворівський.

Леонід Кравчук збирався відкласти це до наступної сесії. Дмитро Павличко, як потім розказував, схопив його за горло: "Задушу, якщо зараз не поставите".

У проект документа додали преамбулу: "Перед смертельною небезпекою, що виникла перед народом України у зв'язку з ГКЧП Верховна Рада України проголошує незалежність держави". Цей документ і прийняли.

Емоції переповнювали. Із парламенту вийшов боковим виходом. На вулиці робилося щось надзвичайне. Депутатів вітали тисячі людей. Закидували оберемками квітів. Пішов до готелю. Не святкував – це все одно був би мізер від тих емоцій, що мене наповнювали.

На День Незалежності зберемося родиною. Піднімемо чарку. Буде дочка, син із дружиною, внучка і правнук.

Зараз ви читаєте новину «"Кравчук збирався відкласти це до наступної сесії. Павличко схопив його за горло"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути