Ексклюзиви
четвер, 15 лютого 2018 19:11

Капсула, в якій мріяв спуститися на Землю перший космонавт України

– Леонід Каденюк побачив на території нашої дивізії космічну капсулу. Підійшов до неї. Розкинув руки й обняв. Кілька хвилин так простояв. Уся делегація не могла нічого зрозуміти. Були збентежені. Потім сказав: "Як же я мріяв спуститися на цій капсулі з космосу". Додав, що кілька років тренувався саме в такій. У мене був фломастер, і я попросив залишити автограф. Каденюк розписався й поставив дату – 07.05.98, – розказує 67-річний Петро Романюк, колишній заступник командира 13-ї гвардійської ордена Суворова ІІ ступеня Дніпровсько-Будапештської важкобомбардувальної авіаційної дивізії, що дислокується в Полтаві.

При ній створили Музей важкої бомбардувальної авіації.

 

Капсулу подарував музею 1996 року льотчик-космонавт Георгій Береговий. Він родом із Полтавщини. Леонід Каденюк відвідав дивізію через кілька місяців після польоту на космічному кораблі "Колумбія". Ділився отриманим досвідом. Розказував про відчуття власного тіла в невагомості. Як жив на орбіті, як двічі будив колег, увімкнувши гімн України. Після того візиту перший український космонавт приїздив до музею 2007-го і 2010 року. Щоразу йшов до капсули.

– Ми вирішили закріпити автограф – вигравіювали його. Бо на сонці й від опадів він псувався, – продовжує Петро Васильович. – Коли Каденюк побачив це, зрадів: "Зберегли. Поважаєте?" Засміялись і відповіли: "Любимо й цінуємо". Казав, що після польоту в космос хочеться єдиного – знову побувати там. У військовій їдальні брав порцію голубців із дрібно посіченою морквою. Порівнював із домашніми. Хвалив кухаря.

Космічну капсулу спроектували українські вчені. Її використовували на космічних кораблях "Восход", "Союз" і "Восток". Розрахована на спуск з орбіти на Землю двох космонавтів. Каденюк помітив, що на ній є сліди від тертя під час входження в шари атмосфери.

Леоніда Каденюка не стало 31 січня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Капсула, в якій мріяв спуститися на Землю перший космонавт України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути