четвер, 07 квітня 2011 14:05

"Головне - не подивитися в очі тому, за ким стежиш. Якщо це станеться, то все пропало"

 

Денис КЛІМОВ, 39 років. Приватний детектив, киянин. Має п'ять мобільних номерів, періодично змінює їх разом із апаратами. Був працівником кримінального розшуку. Пояснює: "1992-го в молодь мала два шляхи - стати бандитом чи міліціонером. Я обрав другий. Половини однокласників уже немає - одних убили, інші сидять по в'язницях". Одружений.

Усі працівники карного розшуку - шизофреніки. У кожному другому перехожому бачать злочинця. Щодня вранці вони приходять на роботу і отримують завдання стежити за злодієм чи бандитом. Як від цього не збожеволіти?

На пенсії міліціонери спиваються, якщо не можуть знайти себе в чомусь іншому. Маю знайомих, які дотепер ходять малолюдними двориками, до квартири залазять через вікно.

Роблю те саме, що й у міліції, та за це гарно платять. Ціна 8-годинного спостереження починається від 300 доларів. Маю по два-чотири замовлення на місяць. У міліції був дерев'яним - дивився лише кримінальну хроніку, не вмів користуватися комп'ютером. Недавно почав розуміти, що світ не такий страшний, і в ньому є нормальні люди.

Детективом може стати тільки людина без особливих прикмет. Не годяться ті, у кого нестандартна фігура. Високі виділятимуться в натовпі, товсті чи худі привернуть зайву увагу. Не можуть бути люди з родимими плямами, шрамами чи татуюванням.

Якщо за людиною стежимо кілька днів поспіль, треба завжди по-різному одягатися. Можна змінювати куртки, шапки, сорочки, краватки. Всі думають, що детективи ходять у чорних довгих пальтах і носять білі шарфики. Як варіант, можна одягти яскраву куртку чи різнокольорову шапку. Тоді увагу звертатимуть на одяг, а не на обличчя. Бачив по телебаченню сюжет, як злочинці пограбували жінку. Вона не змогла їх описати. Сказала: "Один був у червоній куртці, інший - у білій шапці".

Перуки та накладні вуса професіонали ніколи не використовують. У найвідповідальніший момент перука може з'їхати набік, а вуса - відвалитися.

У березні звернулася дружина палестинця, якого викрали з потяга Харків - Київ. Нічого розповідати не хотіла, казала: "Зведіть мене зі злодіями в законі. Це вони зробили". З людьми, які щось приховують, працювати відмовляємося. Згодом виявилося, що той чоловік сидить в ізраїльській в'язниці, його викрав "Моссад".

Люди стали ледачими, люблять, щоб їм усе на блюдечку підносили. Недавно чоловік із Росії попросив розшукати його тітку. Сказав, що не може знайти її понад 30 років, бо вона змінила адресу. Пробили місце її прописки і відшукали за кілька годин. Замовник сам це легко міг зробити.

Якось подзвонили чоловікові, якого шукав брат. А він нас просить: "Скажіть йому, що не знайшли мене". Певно, стосунки в них не склалися.

Подзвонила жінка. Плаче у слухавку: "Три дні тому діти з нами посварилися і пішли з дому. Готові заплатити будь-які гроші, якщо знайдете їх. У міліцію не ходили, бо не віримо їм". Через півдня ті діти самі додому повернулися. Зазвичай, у таких випадках звертаються у міліцію чи СБУ. Тоді ми за діло не беремося. Якщо одночасно працюють дві спецслужби, то результату не буде.

Ціна 8-годинного спостереження починається від 300 доларів. Маю по два-чотири замовлення на місяць

Головне - не подивитися в очі тому, за ким стежиш. Якщо це станеться, то все пропало. До об'єкта не можна наближатися ближче, ніж на 15-20 метрів. У метро стежимо вдвох: один попереду, інший - позаду. Якщо об'єкт різко вискочить із вагона, хтось устигне за ним.

За машиною треба слідкувати на двох-трьох автівках, так вимагає інструкція. Вони мають бути непримітного кольору, із затонованими вікнами. Але ми від цих стереотипів відходимо - можемо посадити жінку за кермо жовтого автомобіля.

Найпопулярніша тема - невірність у шлюбі. Частіше дзвонять жінки, бо в них інтуїція краще розвинена. Одразу ж з'ясовуємо, ким працює чоловік. Якщо міліціонер чи депутат, відмовляємося. З такими завжди будуть проблеми. Можуть подати до суду за те, що стежили за працівником правоохоронних органів.

Фотографії як доказ подружньої невірності вимагають рідко. Частіше просять звичайного підтвердження.

На початку зими телефонує жінка, питає, чи маємо кінолога. Каже: "У мене пропав котик. Він на городі послід лишив, то хай собака слід візьме і його знайде". На вулиці було 20 градусів морозу, за такої температури собака не зможе взяти слід.

Жінок після 40 часто підозрюють у зрадах. Працювали з однією такою. Чоловік був переконаний, що вона зраджує, бо раз на тиждень пізно поверталася з роботи. Стежили за нею два дні. Вечорами вона ходила у ресторани, зустрічалася з чоловіками і жінками. Пробили їх у соціальних мережах. З'ясувалося, то її колишні однокурсники.

80 відсотків замовників бажають залишитися невідомими. Знаємо тільки їхні імена. Листуємося електронною поштою. Конфіденційність у нас на першому місці.

Один чоловік звертався до мене тричі. Спочатку стежили за його дружиною. Виявилося, що вона зраджує. За кілька місяців він познайомився з іншою, попросив і її перевірити. З'ясували, що вона одружена і має двох дітей. Потім слідкували ще за однією його жінкою. Вона розповідала йому про себе правду. Недавно вони одружилися.

Під час роботи в міліції часто добували інформацію в алкоголіків. За пляшку він усе розкаже. У детективній діяльності такі способи не годяться, бо контингент інший.

Часто доводиться розмовляти з бабусями біля під'їздів, де мешкає той, кого розшукуємо. З ними найкраще говорити про політику і низькі пенсії. Тоді все розкажуть.

5 тисяч доларів - найбільший гонорар. Звернувся директор підприємства, шукав організацію, що виробляє товари під їхнім торговим знаком. Швидко впорався, бо зараз фірми, які працюють під чиїмось "крилом", не ховаються.

Француз просив перевірити матеріальний стан дівчини-українки, з якою він познайомився через інтернет. Розповідав, що вони довго листувалися, вона до нього в гості приїжджала. Був упевнений, що діло йде до весілля. Крім квартири та автомобіля, в неї був чоловік і двоє дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Головне - не подивитися в очі тому, за ким стежиш. Якщо це станеться, то все пропало"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути