середа, 25 березня 2020 17:37

Дівчинка, яка зустрічала українського кардинала в Австралії

"З днем народження, кардинале!" – пише 17 лютого 1973-го газета The Herald, що виходить в австралійському Мельбурні. На першій шпальті – фото, зроблене того ж дня: верховний архиєпископ Української греко-католицької церкви Йосип Сліпий (1892–1984) у тамтешньому аеропорту Tullamarine. Йому вручає букет дівчинка у вишитій сорочці.

– Ця дівчинка – я, – каже 53-річна Ліяна Сліпецька. – Мала тоді 6 років. Квіти зібрала бабуся в нашому садку. В аеропорту весь час підпихала наперед. "Іди, вітай кардинала!" – хтось сказав. Як вручала квіти, що говорила – не пригадаю. Але запам'ятала приємне обличчя і голос Йосипа Сліпого. Газету з тією фотографією зберігаю дотепер.

Йосип Сліпий Коберницький-Дичковський у міжвоєнні роки очолював семінарію і богословську академію у Львові. Коли 1944-го помер митрополит УГКЦ Андрей Шептицький, став його наступником. Через рік радянська влада провела псевдособор, на якому оголошено про об'єднання греко-католицької церкви з православною. Сліпий відмовився підкорятися цьому рішенню і був засланий у Сибір.

 

1963-го архієпископа звільнили з-під варти. Залишатися на батьківщині заборонили. Він перебрався до Ватикану. Багато подорожував, спілкувався з українською діаспорою. Помер у Римі. Після проголошення незалежності України останки перевезли до крипти собору Святого Юра у Львові.

Предки Сліпецької походять із Тернополя. На початку 1950-х її дід, юрист Йосип Гринкевич із родиною перебрався до Австрії. Бабуся Ярослава була вагітна донькою Міріям, матір'ю Ліяни. Два роки жили в Німеччині, потім опинилися в Австралії. Відкрили крамницю тканин.

– Дідусь знався з Йосипом Сліпим ще в Тернополі, – продовжує жінка. – Його візит став знаковою подією. Тим паче, прилетів у день свого народження. Після вітання всі зібралися в катедрі Святих Петра й Павла на святкову службу. Парафією опікувався владика Іван Прашко, родом зі Збаража. Потім вирушили на банкет. Дідусь поспілкувався з кардиналом. Бабуся згадувала, що з того вийшла ціла кумедія. Дідо був глухий на праве вухо, Йосип Сліпий – на ліве. Ніяк не могли всістися, щоб чути один одного. Мусили перекрикуватися.

Зараз ви читаєте новину «Дівчинка, яка зустрічала українського кардинала в Австралії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути