пʼятниця, 19 травня 2017 13:22

Жінку поховали з цеглиною в роті

Півтораметрову статую часів майя виявили в Мексиці на початку квітня. Припускають, інопланетного походження. Мовляв, індіанці могли виходити на контакт із гуманоїдами. Вважали їх богами, які створили нашу планету. Істота має велику голову з мигдалеподібними чорними очима – з такими зображають прибульців. В одній руці тримає людську голову. Тулуб обвиває величезний змій. Фігура інкрустована бірюзою. Знахідці понад чотири тисячі років. Експонат передали в музей міста Хьютетелько

10 незвичних археологічних знахідок

1. У мексиканській долині Оахака виявили палацовий комплекс невідомої цивілізації в березні 2017-го. Дослідження радіовуглецем показало, що вік споруди – від 2100 до 2300 років. Комплекс займає 2790 кв. м.

– Крім резиденції правителя, він містив робочі й житлові приміщення для слуг і гостей. Внутрішній дворик – для нарад, ритуальних церемоній і жертвопринесень. Комплекс був обладнаний дренажною системою та пристроями для збору дощової води. Звести таку споруду під силу могутній і розвиненій цивілізації, – кажуть археологи Ельза Редмонд і Чарльз Спенсер із Музею природної історії в Нью-Йорку.

Автор: cheaptrip.ru
  Одна з двох бронзових колісниць, які 1974 року виявили серед теракотових статуй вояків в усипальниці першого китайського імператора Цінь Ши Хуанді. У кожній – понад 300 деталей. Колісниці запряжені четвірками коней. Їхня збруя містить золоті й срібні елементи
Одна з двох бронзових колісниць, які 1974 року виявили серед теракотових статуй вояків в усипальниці першого китайського імператора Цінь Ши Хуанді. У кожній – понад 300 деталей. Колісниці запряжені четвірками коней. Їхня збруя містить золоті й срібні елементи

2. Торік китайські археологи поблизу міста Ченду відкопали 8-тонну кам'яну статую невідомої тварини. Вік знахідки – близько 2 тис. років. Довжина фігури перевищує 3 м, висота – 1,5 м, ширина – понад метр. Вчені припускають, що це може бути статуя панди. Раніше вони водилися в тих краях. Ченду був великим регіональним центром, місце розкопок – давнім храмом.

3. Собачий цвинтар із трупами 115 тварин розкопали канадські вчені у сибірському поселенні Усть-Полуй поблизу міста Салехард у липні 2016-го. Вік собак – близько 2 тис. років.

– Масове захоронення вказує на важливу роль собак у той час. Пси були друзями, помічниками та їжею. Деяких приносили в жертву під час релігійних свят. 15 собак на цвинтарі мали однакові травми – їм пробивали голову на честь богів, – розповідає археолог Альбертського університету в Канаді Роберт Лоузі.

4. Останки жінки з цеглиною в роті виявив 2014-го археолог із Флорентійського університету Маттео Борріні. Проводив розкопки масового поховання XVI ст. Припускає, що це – ритуал захоронення вампіра. Відбувся близько 1576 року.

– У той час в Європі лютувала епідемія чуми. Люди мерли щодня. Нові трупи підкладали в давніші поховання. Коли розкривали домовини, бачили, що в трупів повідростали нігті й волосся. Вважали їх за вампірів. Тому після смерті людині вставляли в рота цеглину. Щоб після поховання не змогла прогризти собі шлях із домовини, – каже Борріні.

5. 2013 року під час археологічних досліджень храму Різдва Пресвятої Діви Марії у польському місті Холм львівські вчені знайшли саркофаг із похованням знатної особи. Припускають, що це може бути могила сина правителя Галицько-Волинського князівства Данила Галицького. У саркофазі лежав скелет молодого чоловіка, до 30 років. Сини короля – Роман і Шварно, загинули приблизно у такому віці. Поряд – датований XIII ст. позолочений ґудзик-бубенець.

6. У горах Боржомської ущелини у вересні 2011-го грузинські археологи виявили велетенські людські кістки. Їм близько 25 тис. років. Науковці стверджують, що зріст їх власників міг сягати від 2,5 до 3 м.

– Звернули увагу на стегнову кістку. Вона більша і товща, ніж у сучасної людини. Череп – теж. Ймовірно, такі люди жили і розвивалися окремо від решти цивілізації. У науковій літературі їх згадують, як велетнів. Однак документальних підтверджень цього немає, – говорить Абесалом Векуа з грузинської академії наук.

7. Братську могилу розкопали у британському графстві Дорсет 2010 року. Черепа лежали окремо від скелета. Тіл – 54, голів – менше. Припускають, що на цьому місці відбулася публічна страта або ритуал масового жертвоприношення. Поховання датується VIII–IX ст. Тоді на англосаксів регулярно нападали скандинави. Над ворогами вчинили показову розправу, аби відвадити від своїх земель.

8. В ізраїльському місті Ашкелон 1988 року археологи натрапили на захоронення з тисячами дитячих кісток. Виявилось: за часів Римської імперії там стояв заклад, де знищували неугодних малюків. За тодішніми законами, дитину до 2 років вважали власністю батька. Якщо у чоловіка з'являлися сумніви, що дитя справді його, міг віднести на умертвіння.

9. Гробницю першого китайського імператора Цінь Ши Хуанді археологи знайшли в місті Сіань 1974 року. Усипальниця на 66,25 кв. км розділена на три поховальні комори. У них виявили майже 9 тис. теракотових статуй вояків. Це – бойова армія зі зброєю, колісницями, кіньми. Вага одного солдата – 136 кг, коня – близько 200. Кожна фігура солдата – унікальна за виразом обличчя, рангом, обладунками. Вони охороняють гробницю імператора, кажуть вчені.

Майже всі фігури пошкоджені. На місці знахідки облаштували музейний комплекс. Місто Сіань стало популярним серед туристів. Щорічно його відвідують понад 25 млн мандрівників.

10. У червні 1936 року під час археологічних розкопок поблизу Багдада знайшли пристрій, за функціями схожий на батарейку. Мав вигляд 13-сантиметрової посудини, шийка якої залита бітумом. Крізь нього проведений залізний прут зі слідами корозії. Усередині посудини – мідний циліндр. У ньому – металевий стрижень. Артефакт назвали "багдадська батарейка".

Версію, що пристрій є батарейкою, підтвердив професор Дж. Перчінскі з Університету Північної Кароліни. Він створив точну копію і наповнив її 5-відсотковим винним оцтом. Зафіксували напругу 0,5 вольта. Знахідку датують 2500 роком до н. е. Алессандро Вольта, якого вважають винахідником першої електронної батарейки, народився 1745 року.

Зараз ви читаєте новину «Жінку поховали з цеглиною в роті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути