Ексклюзиви
вівторок, 06 серпня 2019 15:20

Зеленському важливо дистанціюватися від олігархів

– Люди хочуть тотальних змін. 2014 року, після Революції гідності, повного оновлення політикуму не відбулося. Хтось утік за кордон, хтось – до Росії, когось замінили. Але представники старої влади залишилися в уряді, парламенті. Суспільство не підтримує напівзаходів, – вважає почесний президент Київської школи економіки Тимофій МИЛОВАНОВ, 44 роки.

– У масовій свідомості всі представники старої політичної еліти були пов'язані з корупційними злочинами, олігархатом. Тож на цих виборах українці хотіли оновити владу. Завести в парламент тих, хто не був дотичний до політики. Крок ризикований. Час покаже, чи виправданий.

Це – найбільше оновлення парламенту з часу проголошення незалежності. Але нова Верховна Рада має багато бажань і недостатньо досвіду та компетенції для їх реалізації. Однак вибори дали нам шанс реально покращити життя в країні. Команда нового президента й він сам швидко вчаться. Сподіваюся, їм вдасться.

Команда президента буде домовлятися про коаліцію?

– У цьому немає гострої необхідності. Але "Слузі народу" не завадила б коаліція, наприклад, із "Голосом". Це могло б показати, що не прагнуть одноосібної влади.

А вони прагнуть?

– Загроза авторитаризму є, коли до влади приходить одна політична сила чи людина. Та в Україні сильне громадянське суспільство. Не допустить згортання демократичних свобод і встановлення диктаторського режиму. Росія і Білорусь дивляться на Україну. Якщо цього разу в нас вийде, у їхніх країнах теж можливі зміни.

Скільки Зеленський на це має часу?

– Суспільство готове чекати півроку. Українці вимагають від нової влади економічного зростання. Ми – бідна країна. Щоб досягти багатства, прості рішення не підходять. Не можемо просто скасувати податки, підняти зарплати чи надрукувати додаткові гроші. Маємо слабку економіку. Команді президента треба виробити конкретний шлях. Він не може бути сильно розтягнутий у часі. Люди чекали п'ять років. Тепер хочуть бачити результат.

Чи готовий Зеленський до непопулярних рішень заради реформ?

– Є великий шанс, що він і команда – готові. По-перше, хочуть бути успішними. По-друге, суспільство на виборах видало їм величезний кредит довіри. Мають виправдати очікування, якщо хочуть утримати владу.

Чи важливо для зростання економіки провести деолігархізацію? Нова влада піде на це?

– Не впевнений. Президента асоціюють з олігархом Ігорем Коломойським. Для Петра Порошенка причетність до олігархату створила багато негативу, і в результаті він втратив владу. Важливо, щоб Зеленський дистанціювався від олігархів.

Деолігархізація в політичному та економічному сенсі важлива. Маємо прагнути нейтралізувати вплив олігархів на життя країни. Суспільство хоче бачити певне розкуркулення великих бізнесменів. Але історія свідчить, що системно це не змінює ситуації. Треба формувати нові правила гри – обов'язкові для всіх.

Що буде запобіжником, якщо влада захоче перетнути "червоні лінії"?

– Суспільство не дозволить торгувати територіальною цілісністю держави, суверенітетом. Не буде толерувати корупцію.

Однак потрібна постійна робота з підвищення рівня освіти. Пояснювати українцям значення теперішніх процесів. Учити критично мислити.

Яка роль подвійної опозиції "Опозиційної платформи – За життя" та "Європейської солідарності"?

– Це цікава ситуація і передбачити її розвиток – складно. Навряд хтось із цих партій зможе долучитися до більшості "Слуги народу". Малоймовірне їхнє об'єднання між собою. Небезпека в тому, що олігархи або Кремль можуть викупити певних депутатів від "Слуги народу". Тоді партії доведеться шукати підтримку в інших фракцій. Але скоріш за все це будуть позафракційні мажоритарники чи депутати від "Голосу".

Як зміняться відносини України та Заходу?

– Це залежатиме від складу уряду та поведінки президента. Співпраця із Заходом для нас важлива. Це питання виживання. Потребуємо сильних партнерів, але з ними треба вибудовувати стосунки на рівних. Маємо бути незалежні і від Росії, і від Заходу.

Зараз ви читаєте новину «Зеленському важливо дистанціюватися від олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути