Ексклюзиви
вівторок, 14 листопада 2017 13:50

"Вона не тільки казала – вона робила"

Народного Героя України, лейтенанта 34-річну Аміну Окуєву застрелили у селищі Глеваха Васильківського району на Київщині 30 жовтня 2017-го. Позашляховик, за кермом якого був її чоловік Адам Осмаєв, обстріляли на залізничному переїзді.

– Аміна була вже непритомна. Куля влучила їй у голову, розтрощила череп. Я намагався целлоксом зупинити кров. Але вона за якийсь час перестала подавати ознаки життя, – каже Осмаєв.

Це був не перший замах на їхні життя. 1 червня цьогоріч подружжя намагався вбити чоловік, що видавав себе за журналіста французького тижневика. Аміна поранила його і врятувала життя Адаму.

Хірург за освітою, Окуєва брала участь у Революції гідності у складі 8-ї Афганської сотні. У липні 2014-го вступила до батальйону "Київ-2". Допомагала створювати Миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва, служила в ньому прес-офіцером.

Поховали Аміну Окуєву в Дніпрі, поряд із могилою

Іси Мунаєва – командира цього батальйону.

Таким був її заповіт

Автор: Олена Білозерська
  Хірург за фахом Аміна Окуєва брала участь у Революції гідності у складі 8-ої Афганської сотні. Працювала медиком у палатці за сценою. Фото зроблене 30 січня 2014 року
Хірург за фахом Аміна Окуєва брала участь у Революції гідності у складі 8-ої Афганської сотні. Працювала медиком у палатці за сценою. Фото зроблене 30 січня 2014 року

Біографія Аміни Окуєвої – ГОТОВИЙ СЦЕНАРІЙ для голлівудського бойовика. Повинні кіно колись про неї зняти, повинні.

Ігорь ЛАПКО, бізнесмен

ЧАРІВНА і водночас дуже ХОЛОДНОКРОВНА.

Борис ФІЛАТОВ, міський голова Дніпра

Уперше бачилася з Аміною на Майдані. Вона розшукала мене. Хотіла вступити у "Правий сектор", який вважала найбільш дієвою революційною організацією. При цьому мені, незнайомій людині, говорила настільки радикально-патріотичні речі, що я – тепер про це можна сказати – трошки завагалася й "пригальмувала" відрекомендувати її. Вирішила спочатку дізнатися про цю людину побільше. За цей час Аміна вступила до Афганської сотні. Але ця історія, про яку я пізніше зізналася їй, не завадила нам стати приятельками.

Пізніше я вже не дивувалася, що Аміна говорить такі речі. Бо вона не тільки казала – вона робила. СПОКІЙНО, ПРЯМО і ЩИРО, з повним усвідомленням власної правоти.

Олена БІЛОЗЕРСЬКА, снайпер Добровольчого українського корпусу "Правий сектор"

Аміні Окуєвій

Існують герої

котрі жертвують собою

борються за все що ми

вважаємо дорогим для себе

Б'ярне Кім ПЕДЕРСЕН, поет, автор книжки

"Мій майданівський роман", присвятив Аміні Окуєвій хоку

Аміна НЕ ЛЮБИЛА ЗРІЗАНІ КВІТИ і засмучувалася щоразу, коли їй їх дарували. Хоча й намагалася із ввічливості не показувати цього.

Тетяна ЄВЛОЄВА, подруга Аміни Окуєвої

Учора була одна з найкумедніших передач "Трезвого Взгляда", тому що вона вперше була цілком твереза. А все тому, що гостею була Аміна Окуєва. І вона висунула дві умови: не бухати на стрімі й не матюкатися.

Аміну можна описати прикметником, що починається з вигуку "Ох!", а закінчується суфіксом із закінченням "-енна". Але якщо я скажу це вголос – вона просто пристрелить мене зі снайперської гвинтівки. А я все ж хочу бути на тому боці, де вона латає дірки як хірург, а не робить їх як снайпер. Тому скажу: вона прекрасна й дивовижна.

Аміна – одна з праведних джинні, що стоять на мосту в цей світ і загороджують шлях до нього шайтану. В часи аладдінів і падишахів джинні стояли з полум'яними мечами, а нині – зі снайперськими гвинтівками й аптечками.

Після закінчення трансляції Аміна попросила провести її до машини. Я чомусь думав, що це буде таксі. Але з авто вийшов її чоловік, комбат Джохар-бату, батальйону Іси Мунаєва. Він сказав, що радий знайомству, потис нам руки і посадив дружину в автівку.

Він МАЙЖЕ ДВІ ГОДИНИ ЧЕКАВ КОХАНУ ПІД БУДИНКОМ, у машині, не заходячи в теплу студію. Комбат чекав під будинком свою пані-кохану, як жоден таксист не чекав би нікого. Тому що це його пані-кохана. А не шопопало вам. І він не таксист, він – комбат, амір і чеченець. І тут я почесав ріпу обома руками – і задумався.

Це все, що треба знати про російське гавкання про рабське становище жінки-горянки.

Святослав СТЬОПКІН, блогер під ніком "Горький Лук"

Путінська війна того дня в Києві

Кадировський стрілок

забув про всіх росіян

котрих убила його дружина*

Вродлива ця жінка

вбивати навчилась

на руїнах Грозного

і тому вона не стала

"чорною вдовою"

Того дня в Києві

*Аміна Окуєва – дружина Адама Осмаєва.

Хоку написане після замаху на подружжя 1 червня 2017-го в Києві. – Країна

Б'ярне Кім ПЕДЕРСЕН, поет, автор книжки

"Мій майданівський роман"

Зараз ви читаєте новину «"Вона не тільки казала – вона робила"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути