Ексклюзиви
середа, 27 січня 2021 20:40

"Влада приписала собі зменшення тарифів на газ"

Для українців уряд установив граничну ціну на газ – 6,99 гривні за кубометр. Тариф діятиме з 1 лютого на час карантину, але не довше як до 31 березня 2021-го. Це дасть змогу знизити суми в платіжках на третину. Міжнародний валютний фонд занепокоєний планами української влади регулювати тарифи. Кабінет міністрів намагається донести потребу такого кроку: високі ціни на газ можуть мати негативні наслідки для всієї економіки.

  Володимир ДУБРОВСЬКИЙ, 58 років, економіст
Володимир ДУБРОВСЬКИЙ, 58 років, економіст

Дії уряду – це природна реакція пострадянських менеджерів на збурення і протести. ЗРОБИЛИ, ЯК УМІЮТЬ. Кабмін намагається запобігти соціальному вибуху. Частині людей із патерналістськими настроями рішення сподобається. Ціна нижча, ніж була за Порошенка. Та в довгостроковій перспективі воно призведе до проблем.

Треба навести лад у ціноутворенні. У цій сфері величезні зловживання. Формально діє РИНОК, але він МОНОПОЛІЗОВАНИЙ. Весь газ, який споживають у побуті, – власного видобутку. Нафтогаз пропонує найнижчу ціну. Та облгази часто перешкоджають переходу людей до іншого постачальника, на менші тарифи. І жоден уряд не хоче цим займатися, щоб не сваритися з князьками, які СИДЯТЬ НА ПОТОКАХ.

ВЛАДА ПРИПИСАЛА СОБІ ЗМЕНШЕННЯ тарифів на газ. Але знижка сформувалася раніше, під впливом ринкових чинників. Ціна на ринку коливається. А в монополіях лише зростає.

Навряд чи Україна отримає транш Міжнародного валютного фонду, доки не скасує регулювання. Питання лише, коли в них УРВЕТЬСЯ ТЕРПЕЦЬ

Зараз ви читаєте новину «"Влада приписала собі зменшення тарифів на газ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути