середа, 01 квітня 2020 19:52

Треба якнайшвидше домовитися про кредит Міжнародного валютного фонду

– Цьогоріч побачимо економічне падіння. Це означатиме і зменшення доходів населення, – каже економіст Гліб ВИШ­ЛІНСЬКИЙ, 44 роки. – Знадобиться фінансова "подушка". Треба максимально накопичувати гроші.

Як Україні пережити економічну кризу?

– Ключовий елемент – це програма Міжнародного валютного фонду. Незалежно від того, наскільки постраждає бізнес від карантину, ми вже не здатні профінансувати дефіцит бюджету і не можемо розрахуватися з боргами.

Треба якнайшвидше домовитися про кредит МВФ. Голова Нацбанку Яків Смолій наголошує: для цього потрібно виконати дві умови. Закон про неможливість повернення збанкрутілих банків попереднім власникам і закон про продаж земель сільськогосподарського призначення. Напевно, перший документ у пріоритеті. Це свідчення, що влада готова йти шляхом деолігархізації та справедливої державної політики.

Програми Фонду, що була запланована на 5,5 мільярда доларів, на таку кризову ситуацію не вистачить. Однак МВФ готовий переглядати обсяги фінансування і збільшувати кількість траншів.

Автор: reuters
  Люди стоять на зупинці громадського транспорту після закриття столичного метро 19 березня. За чотири дні проїзд в автобусах, тролейбусах і трамваях дозволили тільки лікарям, правоохоронцям, рятувальникам. Влада запровадила такі обмеження, щоб зупинити Covid-19
Люди стоять на зупинці громадського транспорту після закриття столичного метро 19 березня. За чотири дні проїзд в автобусах, тролейбусах і трамваях дозволили тільки лікарям, правоохоронцям, рятувальникам. Влада запровадила такі обмеження, щоб зупинити Covid-19

Які бізнеси відчують наслідки кризи найсильніше? Хто виграє?

– Найбільше втратять обмежені бізнеси – від авіації до сфери послуг.

Виграють ті, хто отримає неочікуваний попит на свої пропозиції. Наприклад, сфера доставок. Зросте попит на онлайн-сервіси, що дають змогу спілкуватися з колегами та організовувати роботу компанії дистанційно.

Кого насамперед мала б підтримати держава?

– Треба звернути увагу на потреби конкретних людей. Спростити дистанційне оформлення документів із безробіття в центрах зайнятості. Забезпечити автоматичний обмін інформацією з Пенсійним фондом. Частково дати зарплати працівникам, які перебувають на вимушеному карантині. Йдеться про батьків із дітьми, людей у самоізоляції. Останніх більшатиме.

Як допомогти бізнесу?

– Основний інструмент, який використовує держава, – відстрочка податків. Крім цього, потрібно думати і про відтермінування видатків. Інакше Україна опиниться в ситуації касового розриву. Президент заявлятиме про додаткові гроші пенсіонерам, а в казначействі їх не буде.

Україні важко підтримувати малий бізнес, бо він у тені. Велика частина оформлена як фізичні особи-підприємці. Вони часто не показують доходів, платять працівникам "у конвертах". Не можемо пропонувати малому бізнесу суттєві податкові канікули, бо вони й так сплачують невеликі податки. Не можемо компенсувати зарплати працівникам, бо люди офіційно отримують тільки мінімалку.

Україна не може собі дозволити мільйонні програми підтримки, як у США. Не можна давати кредитів під нуль відсотків і чекати, що після кризи зростання економіки все компенсує. Треба дивитися на досвід країн, які економічно ближчі до нас, – Польщі, Латвії. Вони анонсують заходи, спрямовані на підтримку працівників, на недопущення скорочення робочих місць, на допомогу роботодавцям, щоб ті могли вчасно видавати зарплату. Створюють механізми соціальної підтримки для тих, хто втратив-таки роботу. У Латвії вирішили компенсувати 75 відсотків зарплати працівникам, чию роботу держава фактично заборонила через карантин.

Зараз ви читаєте новину «Треба якнайшвидше домовитися про кредит Міжнародного валютного фонду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути