Ексклюзиви
вівторок, 27 жовтня 2020 16:34

Тонкий струмінь води ріже капіляри, не пошкоджуючи великих судин

Дев'ять найоригінальніших винаходів сучасних українців

Українська вчена 46-річна Поліна Лішко, яка працює в університеті Берклі в Каліфорнії, у жовтні цього року отримала 625 тисяч доларів "стипендії для геніїв" від фундації Джона й Кетрін Мак-Артурів.

Лішко – професорка молекулярної та клітинної біології, працює у сфері репродуктивної фізіології. Винайшла негормональний засіб контрацепції для жінок. Розроб­ляє унісекс-контрацептиви і для чоловіків.

– Над проєктами працюю з чоловіком Юрієм Кірічком. Познайомилися в аспірантурі Інституту фізіології імені Богомольця в Києві, – розповідає. – Після одруження не змогли залишитися в Україні. Через фінансові проблеми й застаріле обладнання тут важко працювати. У Каліфорнії почали вивчати сперматозоїди. Юрій виміряв їхню електричну активність. Я ж хотіла покращити якість життя мільярдів жінок. Адже 46 із 48 опитаних мали побічні дії від гормональних препаратів

Автор: 0532.ua
  Герметичну капсулу для транспортування хворих на Covid-19 виготовила кременчуцька компанія ”Креатив-агромаш” у квітні цього року. Має обладнання для подавання кисню, фільтри для знезараження повітря. Вартість приладу 36 тисяч гривень
Герметичну капсулу для транспортування хворих на Covid-19 виготовила кременчуцька компанія ”Креатив-агромаш” у квітні цього року. Має обладнання для подавання кисню, фільтри для знезараження повітря. Вартість приладу 36 тисяч гривень

1. У квітні цього року підприємці кременчуцької компанії "Креатив-агромаш" на Полтавщині виготовили герметичну капсулу для транспортування хворих на Covid-19. Розробив її інженер Антон Суворов.

– Досі виробляли резервуари для зберігання сільськогосподарської продукції. Пандемія підштовхнула до нової ідеї, – розповідає керівник робіт Юрій Андрієвський. – Капсула важить 16 кілограмів, виготовлена з герметичного матеріалу. Має маску, прилади для подання кисню, компресор і фільтри для знезараження повітря. В ізолятор вмонтовано рукавиці-манжети для маніпуляцій без контакту з хворим.

Виготовлення капсули коштує 36 тис. грн. П'ять таких закупила полтавська влада для лікарень.

2. Сонячну черепицю торік спроєктував миколаївський інженер 32-річний Павло Рєка. Винахід може давати електрику 30–40 років.

– Мене цікавила енергоефективність. Першою розробкою став зарядний пристрій для ґаджетів, що працює на сонячній енергії. Мав вигляд планшета формату А4. Вранці залишав його на підвіконні, а ввечері від нього за 1,5–2 години заряджався телефон, – каже Павло. – Працюючи у фірмі Solar Service, що інсталює сонячні батареї, щовечора працював над моделлю "сонячної черепиці".

Першим об'єктом із нею стала амбулаторія в селі Руські Тішки в Харківському районі. Сьогодні дах генерує електрики більше, ніж потрібно закладу.

Винахід отримав нагороду від UNIDO – установи ООН, що спеціалізується на просуванні міжнародного промислового співробітництва.

3. Електронні окуляри для незрячих створив торік 15-річний Ігор Шибка з Дніпра. Їх оснащено ультразвуковим датчиком дальності, що вимірює відстань до перешкоди, а контролер отримує й обробляє ці дані.

До системи можна підключити навушник або динамік. Окуляри сповіщають людині голосом винахідника відстань до перешкоди.

– Батько веде гурток електроніки, тож і мені передалася любов до цієї справи, – говорить Ігор. – Із 2015 року моя родина допомагає воякам на фронті й у госпіталі. Не раз бачив бійців, які втратили зір. Хочу довести ці окуляри до промислового зразка.

4. Закарпатський школяр 16-річний Валентин Фречка 2018-го здобув золоту медаль на Міжнародній олімпіаді геніїв у США. Запропонував технологію вироб­лення паперу з опалого листя.

– Пішли з дідом по гриби. В якийсь момент я звернув увагу на листя. Воно має подібну до соломи і трави структуру, але головне – целюлозу. Так і народилась ідея, – розповідає Валентин.

Тепер він – студент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Свій задум вдосконалює на Житомирському картонному комбінаті.

5. Кияни Вадим Кочевих і Сергій Качан 2017-го створили сигналізацію для захисту автомобіля від злодіїв. Сповіщає власникові, якщо в його машині розбили вікна, вдарили на парковці чи вантажать на евакуатор.

– Кілька моїх друзів постраждали від крадіїв. Із Сергієм задумали зробити надійнішу систему захисту, – говорить Вадим. – Пристрій дає змогу побачити поточний заряд акумулятора, місце розташування машини на карті. Через інтернет-додаток сигнал приходить на мобільний телефон. Система спрацьовує впродовж 3 хвилин.

6. 16-річна Валерія Тищенко з Херсона презентувала проєкт "Виробництво електроенергії за допомогою хвиль на поверхні води" 2017-го. Посіла четверте місце на Олімпіаді геніїв – міжнародному конкурсі Intel ISEF.

Генератор миттєво перетворює енергію без використання турбіни. У ньому мінімум рухомих деталей.

– Дивилася на морські хвилі й подумала: цю енергію треба використовувати. Її можна брати з хвиль на річці, коливань транспорту чи інженерних конструкцій. Наприклад, гідроелектростанція в Запоріжжі сильно трясеться. Хто по ній ходив, той знає, – розповідає Валерія.

7. Із 2012-го в медицині застосовують рідинний струменевий скальпель.

Оперувати водяним струменем запропонували інженери-авіатори. Розповіли професору 78-річному Вікторові Бочарову, який працював конструктором в авіаційному науково-технічному комплексі "Антонов". Він допоміг із розробкою.

– Молоді науковці винаходили гідроструменеві технології для різання сталі й каменю. А чому так не оперувати? За основу взяли технологію з авіапромисловості. Зі скальпеля, як зі шприца, під великим тиском б'є тонкий струмінь води. Він ріже тканину й капіляри, не пошкоджуючи великих судин, – говорить Бочаров.

Таким інструментом оперують шлунок, печінку, видаляють злоякісні утворення. Завдяки високому тиску в пацієнта мінімальна крововтрата. Скальпель можна використовувати багаторазово.

8. Харківський учений 58-річний Сергій Тимчук 2012-го винайшов їстівну плівку для продуктів із кукурудзяного крохмалю.

– Проїжджав повз полігон твердих побутових відходів, завалений пластиковою тарою і пакетами. Вони не розкладаються у природних умовах, – каже вчений. – Якщо спалювати – в атмосферу потраплять отруйні сполуки. Наша плівка екологічно безпечна. Хліб у ній залишається свіжим до чотирьох тижнів.

Поліетилен Тимчука кидають в окріп як основу для приготування супу.

9. 2006-го харків'яни доктор медичних наук 63-річний Анатолій Малихін і засновник підприємства "Біопромінь" Анатолій Пулавський зареєстрували неінвазивний аналізатор крові. Визначає понад 130 показників без крові пацієнта.

П'ять мікропроцесорів кріп­лять до тіла – два на шиї поблизу сонної артерії, два під пахвами й один на животі. Вони передають інформацію на комп'ютер. Результат готовий за 180–720 с. Аналізатор можна використовувати в польових умовах. Не має аналогів у світі.

– Залежність між біохімічними показниками та формулою крові ми почали вивчати у 1990-х. Зіткнулися з проблемою очікування результатів аналізу. Наш метод пришвидшує процес. Таким аналізатором мають бути оснащені бригади швидкої допомоги й лікарі сімейної практики, – каже Анатолій Пулавський.

Вага приладу – 350 г. Вартість – $20 тис., тому в Україні його майже не використовують. Закуповують 26 держав.

Зараз ви читаєте новину «Тонкий струмінь води ріже капіляри, не пошкоджуючи великих судин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути