Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 09:21

Щоб стати лідером держави, треба розібратися з олігархатом

– Зеленський починає рішуче діяти, коли йому здається, що можуть бути проблеми. Не для покращення, а для збереження ситуації, – говорить політолог Олександр КОЧЕТКОВ, 64 роки.

– Останні рішучі дії були після падіння рейтингу, незадоволення західних партнерів. Він робить це від безвиході, рефлекторно. У нього нема стратегії. Тому більшість його дій мають спонтанний та імітаційний характер.

Зараз не бачимо жодних натяків, що може залишитися на другий термін. Несистемна робота створює велику кількість ворогів. Він нікого не перемагає. Контрабандистів нібито прибрали, а замість них на ті схеми прийшли інші. Контрабанда залишилася. Ті, кого змусили піти, стали ворогами. Олігархів не дотиснув. Відсуває їх – вони теж стають ворогами. Люди бачать непо­слідовність його вчинків, втомлюються. Підтримка суспільства тане.

У чому є прогрес?

– Є спроби у цифровізації. Але це не прорив. Робимо один крок, потім два сумнівні.

Починаємо хоча б називати речі своїми іменами. А людей, які шкодять Україні, – ворогами. Раніше вони були абстрактні. Зараз кажемо, що це Медведчук і його партія. Відбувається протверезіння в ідео­логічній галузі. Це теж реформа.

Намагаємося щось робити з інформаційним простором. Є певний прогрес у міжнародній сфері. Влада каже, що "Мінськ" шкодить країні.

Зеленський піде на другий термін?

– Йому вже подобається керувати, мати владу. Для себе вирішив, що обов'язково спробує. Зрозумів, це не "95 квартал", де він сказав зробити – і всі побігли. У державі він сказав, а ніхто нічого не робить. Але вважає, що тепер уже все знає і під час другої каденції зробить, як треба. Всі наші президенти казали, що на другому терміні люди побачать їх іншими.

Що допоможе виграти?

– Має сформувати команду, яка допоможе розібратися, ким ми є. Не можна тільки брати гроші у світу, їх треба заробляти. Знайти людей зі стратегічним баченням, які зможуть розробити концепт України ХХІ століття. Такої, що може жити за власний кошт.

Далі – сформувати команду, яка виконуватиме цю стратегію. Малюють візію і реалізують її різні люди. Тоді українці побачать зміни, рух і можуть його підтримати.

Зараз в оточенні Зеленського жодного підходящого не видно.

Яку роль гратимуть олігархи на наступних виборах?

– Нова влада співпрацює з ними. Не припиняє схем. А ті дають гроші в конверти депутатам, на пропагандистські кампанії, утримання партій.

Якщо президент спробує стати керівником держави, доведеться розбиратися з олігархатом. Муситиме перетворювати його на великий бізнес, який працює офіційно, прозоро. Поки що ніхто з наших керівників і близько до цього не підходив. Усі намагалися використовувати можливості олігархів. А ті домовлялися з будь-якою владою. Зеленський у цьому не відрізняється від попередників.

Що означатиме поразка Зеленського на наступних президентських виборах?

– Це означатиме, що з'явився продюсер із великими грошима та ідеями для серіалів. Така ймовірність – 70 відсотків. А 30 – що він не встигне дістатися Голлівуду. І вперше в нашій історії президента судитимуть не заочно. Бо він нічого не створює, крім ворогів. Дістав багатьох, образив. А системи захисту не вибудував.

Зараз ви читаєте новину «Щоб стати лідером держави, треба розібратися з олігархатом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути