середа, 12 грудня 2018 17:27

Рушницю тримав у руках. Зреагував миттєво

Десять дітей, які врятували життя

25 листопада в селищі Кобилецька Поляна Рахівського району на Закарпатті 11-річна Софія Рознійчук із палаючого будинку винесла трьох молодших братів і сестру. З ними був дядько – Василь Іванович, 51 рік. Має хворобу ніг, не може пересуватися. Батьки поїхали в райцентр.

– Біля дверей смерділо димом. Відкрила – а там усе горить. Кинулася будити менших. Вийти з хати не було як. Розбила стільцем вікно і висадила їх на вулицю. Не боялася. Переживала лише, щоб встигнути, – розповідає Софія.

Сусіди витягли з хати чоловіка. Вогонь знищив дах і дерев'яні стіни будинку. Сім'ю прихистили родичі в Рахові.

Рятувальники нагородили Софію грамотою та подарували мобільний телефон

Автор: ukrinform.ua
  11-річна Софія Рознійчук із села Кобилецька Поляна Рахівського району на Закарпатті підіймає обгорілу віконну раму. Від будинку, в якому мешкала з родиною, залишилося згарище. Пожежа спалахнула 25 листопада, о 22:00. З полум’я Софія винесла трьох молодших братів і сестру
11-річна Софія Рознійчук із села Кобилецька Поляна Рахівського району на Закарпатті підіймає обгорілу віконну раму. Від будинку, в якому мешкала з родиною, залишилося згарище. Пожежа спалахнула 25 листопада, о 22:00. З полум’я Софія винесла трьох молодших братів і сестру

1. Завдяки новонаро­дженому синові Тедді американка 26-річна Сара Бойл дізналася про рак молочної залози в липні цьогоріч. Малюк плакав і вередував, коли годувала груддю. Звернулася до лікаря.

– Певно відчував, що запах і смак молока з правої груді відрізняється. Відмовлявся куштувати, – говорить Сара.

Аналізи показали другу стадію онкологічної хвороби. Їй призначили хіміотерапію й подвійну мастектомію.

2. Британка 13-річна Шарлотта Мітчелл вирішила стати посмертним донором. Цим врятувала життя 15 людям. Померла від пухлини мозку в травні. Залишила серце, підшлункову залозу, нирки, шкіру й ноги на трансплантацію.

– Шарлотта сказала, що хоче дати шанс на життя іншим. Ми підтримали її рішення, – каже мати 49-річна Карен Мітчелл.

3. 5-річний Сальватор Цикалес зі США у квітні звернувся по допомогу до сусідки.

– Постукав у двері із 2-місячною сестрою на руках, – пригадує Джесіка Пенієр. – Спитав, чи можу про них подбати. Мовляв, його мати померла, коли приймала душ. Побачив, як вона лежить на підлозі, а з голови тече кров.

Жінка викликала медиків. Виявилося, мати знепритомніла після нападу епілепсії. Могла захлинутися чи стекти кров'ю, якби їй вчасно не допомогли.

Знайомі прозвали хлопця Супер Селом. Поліцейські вручили йому диплом, подарували шолом рятувальника.

4. У липні торік 11-річний Еліот Кларк зі штату Аляска, США, врятував рідних від бурого ведмедя. Із батьком, дядьком і двоюрідним братом гуляли лісом, коли на них напав хижак. Хлопець вистрілив із рушниці. Перші два постріли були невдалі, двома наступними влучив у лапу й ніс звіра.

– Пощастило, що син тримав рушницю в руках. Зреагував миттєво. Зброю мав і дядько Еліота. Але не встиг зняти з плеча, – каже батько хлопця Лукас Кларк.

5. Трьох друзів із-під завалів витягнув 13-річний Владислав Шульга із Золотоноші Черкаської області наприкінці серпня 2017-го. Їх привалила цегляна стіна складського приміщення школи під час буревію.

– Із друзями гуляли на спортмайданчику, – розповідає Владислав. – Помітили, що насуваються хмари. На вулиці потемніло, піднялася курява. Такий смерч бачив тільки по телевізору. Побігли під склад біля школи. Його дах знесло. Я схопився за стовбур горіха й заплющив очі. Друзі опинилися під руїнами стіни, було видно лише руки й ноги. Спочатку відкидав Санька. Він був блідий, непритомний. Потім узявся рятувати Аню й Андрія. Подзвонив батькові. Місцевого чоловіка попросили відвезти в лікарню.

Владислава обрали лауреатом всеукраїнської акції "Герой-рятувальник року".

6. У столиці Великої Британії Лондоні 4-річний Роман урятував життя матері, коли вона знепритомніла. Це сталося в березні 2017-го. Її великим пальцем розблокував IPhone і через мобільного асистента Siri викликав екстрену допомогу.

– Привіт. Мене звуть Роман. Моя мати померла. Вона закрила очі й не дихає, – сказав поліції. Назвав адресу.

У будинку був його брат-близнюк і молодший брат. Медики приїхали за 13 хв. Жінку забрали до лікарні, вона отямилася.

7. Наприкінці 2016-го черкащанин Богдан Волик, 13 років, врятував двох 8-річних дівчат, які провалилися під лід на Дніпрі. Одну дістав сам, другу – допомогли рятувальники.

– Близько четвертої вечора гуляв біля річки. Побачив, як дві дівчинки вийшли на тонкий лід, – говорить Богдан. – Крикнув, щоб поверталися, бо може тріснути. Одна була метрів за 5 від берега, друга – за 20. Крига затріщала – й вони провалилися. Подав палицю тій, що ближче. Руки в неї були порізані об лід, текла кров. Друга просила: "Поможіть, поможіть". Була далеко. Розумів, що сам не доберуся. Викликав рятувальників. Приїхали дві машини.

Хлопець учився в сьомому класі. Має І групу інвалідності. Без лівого ока залишився у дитсадку, коли його вдарив одноліток машиною. За три місяці після випадку на річці йому поставили сучасний протез. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запросив школяра до Києва. Вручив годинник і медаль від президента "За врятоване життя".

8. 9-річний Богдан Івасюк із села Пахутинці Волочиського району на Хмельниччині врятував сестру 6-річну Галину від ґвалтівника на початку грудня 2016-го.

– Казав, що прокинувся від шуму в хаті. Увімкнув світло. Побачив чоловіка біля ліжка сестри. Той заліз до будинку через вікно, – розповідає 43-річний Григорій Райтаровський, директор школи, де навчається хлопець. – Покликав матір. Та подзвонила в поліцію. Нападника затримали за кілька годин.

Богдан – третій із чотирьох дітей. Мати 42-річна Тетяна Павлівна виховує їх сама. За вчинок отримав від поліції нагороду "За сприяння правоохоронним органам".

9. У Канаді 15-місячна Селія врятувала родину від отруєння чадним газом у січні 2016-го. Дитина вночі зазвичай прокидалася один раз. Тоді розбудила батьків удруге – голосно плакала о 3:00.

– Я підвелася з ліжка. Зробила кілька кроків і впала, – розповідає мати Моніка Руппел. – Покликала чоловіка Кайла. У нас паморочилася і сильно боліла голова, нудило і сльозилися очі. Одна з наших кішок лежала непритомна біля моїх ніг. Кайл подзвонив до батьків, які викликали допомогу.

10. 15 пасажирів шкільного автобуса врятував 13-річний Джеремі Вітшик зі США у квітні 2012-го. Скерував бус до узбіччя після того, як у 43-річного водія стався серцевий напад. Це зафіксувала камера спостереження в салоні.

– Все відбувалося дуже швидко. Було страшно, я діяв інстинктивно, – говорить Джеремі Вітшик.

До приїзду "швидкої" Джеремі з іншими школярами робили водієві непрямий масаж серця.

Зараз ви читаєте новину «Рушницю тримав у руках. Зреагував миттєво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути