середа, 21 листопада 2018 16:15

Потрібен компроміс між активною частиною суспільства й бізнесом

– Суспільний договір – це консенсус між більшою частиною соціуму або найактивнішою, – каже публіцист, директор Національного антарктичного наукового центру Євген ДИКИЙ, 45 років. – Це домовленість про базові аспекти життя. Як має функціонувати держава, які повинні бути стосунки між нею і громадянином? Це добровільний розподіл обов'язків між особою й державними інституціями.

Поняття суспільного договору не виникає з повітря, а потрапляє на порядок денний під час конфліктів. Наприклад, англійська Хартія вольностей 1215 року з'явилася, коли виник конфлікт між елітами й королем. Подібне було під час Великої французької революції (1789–1794 роки. – Країна), коли народ повстав проти влади.

Теперішні розмови про суспільний договір в Україні – це мильна булька, яку використовують політики. Перед виборами хапаються за модні словосполучення. Було б непогано, якби вони пояснили, що вкладають у поняття суспільного договору. Між ким має бути ця домовленість? На яких засадах? Яка має бути процедура? Зараз передумов для цього немає.

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  27–28 липня 2018 року в центрі Києва відбулися молебні та хресні ходи вірян Української православної церкви Київського патріархату. Окремо – заходи адептів Російської православної церкви в Україні (на фото). За два з половиною місяці, 11 жовтня, синод Вселенського патріархату у Стамбулі ухвалив рішення щодо надання томоса про автокефалію Українській православній церкві. Російська церква це рішення сприйняла агресивно і розірвала відносини з Константинополем
27–28 липня 2018 року в центрі Києва відбулися молебні та хресні ходи вірян Української православної церкви Київського патріархату. Окремо – заходи адептів Російської православної церкви в Україні (на фото). За два з половиною місяці, 11 жовтня, синод Вселенського патріархату у Стамбулі ухвалив рішення щодо надання томоса про автокефалію Українській православній церкві. Російська церква це рішення сприйняла агресивно і розірвала відносини з Константинополем

Якими вони мають бути?

– Українське суспільство сьогодні активне, але дуже атомізоване. Не маємо політичних сил, які представляли б інтереси хоча б якоїсь кількості українців. Те, що є зараз, – це проекти фінансових груп. Тож немає кому і з ким домовлятися. Але в якийсь момент можемо дійти до гострої політичної кризи, яка потребуватиме нестандартного розв'язання.

Чому після Революції гідності не створили новий суспільний договір?

– Не було політичних сил, здатних ініціювати діалог між групами суспільства. Були сотні тисяч українців, які вийшли на Майдан, і неефективний державний апарат. Для укладання суспільного договору мають бути дві сторони. Активне суспільство не мало достатньо сил та організованості, аби сформувати партії, які представляли б його інтереси.

Стихія не укладає договорів. Вона створює умови, коли це можна зробити.

Суспільний договір у якій формі найбільше підходить для України?

– У наших умовах укласти його між більшістю суспільства практично нереально. Є багато позицій і поглядів. Треба намагатися сформувати компроміс між політично найактивнішою частиною суспільства й бізнесом. Вони мають розробити спільне бачення розвитку країни і правила її функціонування. На основі цього компромісу виник би суспільний договір.

Як це може змінити країну?

– Порушення закону не знаходитимуть підтримки в суспільстві. Не буде практики, що один закон виконую, а другий – ні. Всі платитимуть податки й переходитимуть вулицю на зелене світло. Суспільство почне масово ототожнювати себе з державою. Закони не змінюватимуть для чиєїсь вигоди.

Досвід яких країн можемо використати?

– Аналогій немає. Україна ХХІ століття не є Францією ХVІІІ, коли почалася Велика буржуазна революція і формування тамтешньої демократії.

Американським колоністам заборонили представництво у британському парламенті – й вони відмовилися сплачувати податки. З цього почалася боротьба за незалежність Америки. Їхній суспільний договір створював механізм, коли всі законодавчі рішення мають бути волею більшості, а не окремих груп.

Але копіювати чужі правила на нашу реальність не варто. Ідеї та принципи демократичного суспільного договору мають проникнути в українське життя. Діяльність держави повинна відповідати інтересам більшості громадян.

Зараз ви читаєте новину «Потрібен компроміс між активною частиною суспільства й бізнесом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути