пʼятниця, 19 січня 2018 20:54

"Охоронці залишаються в Україні, а електрики виїжджають у Польщу"

У Немирові на Вінниччині завод японської компанії Fujikura виготовлятиме електропроводку для автомобілів Audi A8 та Wolkswagen Golf. Треба майже 2 тисячі працівників. Поки що знайшли 400. Люди відмовляються працевлаштовуватись, щоб не втратити субсидію. Інші кажуть: пропонують малі гроші за роботу на шкідливому виробництві. Середня зарплата на заводі становитиме 7100 гривень, - говорить міський голова Немирова Віктор Качур

  Олексій КУЩ, 43 роки, економіст
Олексій КУЩ, 43 роки, економіст

Потрібна реформа трудових ресурсів. П'ять-сім років тому з України переважно виїжджали некваліфіковані, сезонні робітники в сільському господарстві, допоміжних виробництвах. Зараз тенденція протилежна - вимиваються фахові працівники. Тому запуск високотехнологічних виробництв в Україні зіткнеться з проблемами. Людям треба пропонувати більше. Орієнтуватися на рівень зарплати в Польщі.

Коли рівень плати за комунальні послуги збігається з "мінімалкою", це дезактивує робітничий потенціал. Треба скасувати чинний совковий підхід зі встановлення однієї для всіх "мінімалки" і запроваджувати погодинну плату, як у США. Мають бути регіональні відмінності. Не можна прирівнювати мінімальну зарплатню в Києві до Чернігівської області. І потрібна галузева шкала. Бо зараз висококваліфікований електрик у жеку може отримувати таку ж зарплату, як охоронець супермаркету. Або навіть меншу. Тому ОХОРОНЦІ ЗАЛИШАЮТЬСЯ В УКРАЇНІ, А ЕЛЕКТРИКИ ВИЇЖДЖАЮТЬ У ПОЛЬЩУ.

Водночас Україна підписує з Ізраїлем угоду про працевлаштування наших будівельників і спрощений механізм видачі трудових дозволів. Фактично стимулює експорт робочої сили. Подібні переговори держава постійно веде з країнами Європи. У результаті, якщо в подальшому хтось і захоче сформулювати нову промислову політику України, то не зможе її реалізувати. Тому що НЕ БУДЕ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ.

Зараз ви читаєте новину «"Охоронці залишаються в Україні, а електрики виїжджають у Польщу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути