Ексклюзиви
середа, 12 вересня 2018 14:52

Міст не був аварійний. Але він утомився

Сім мостів, що обвалилися

39 людей загинули внаслідок обвалу мосту "Понте-Моранді" в італійському місті Генуя 14 серпня. Із 45-метрової висоти впала центральна ділянка конструкції. 15 осіб травмувалися, двоє з них – українці.

– Їхав мостом і побачив, як попереду дорога впала. За мить у прірву полетів мій автомобіль, – розповідає колишній футболіст 33-річний Давіде Капелло.

Уламки притиснули його машину до однієї з опор, але не розчавили.

– Обвал стався через недоліки у фундаменті або іржаві металеві частини, – пояснює інженер Агатокліс Гіараліс.

Міст завдовжки 1,2 кілометра збудували в 1960-ті. Вважали геніальною інженерною спорудою. Позаторік реконструювали.

– За мостом наглядали більше, ніж передбачено законом, – кажуть у приватній компанії "Автостради Італії".

З нею мають анулювати контракт і стягнути штраф 150 мільйонів євро

Автор: REUTERS
  Рятувальники працюють на місці обвалу мосту ”Понте-Моранді” в італійському місті Генуя. Центральна ділянка конструкції впала 14 серпня 2018 року. Загинули 39 людей
Рятувальники працюють на місці обвалу мосту ”Понте-Моранді” в італійському місті Генуя. Центральна ділянка конструкції впала 14 серпня 2018 року. Загинули 39 людей

1. Міст Інтернаціональної дружби обвалився в Росії 17 травня цьогоріч. Розташований на межі Забайкалля та Бурятії. Тепер до села Куанда, що відоме як мала столиця Байкало-Амурської магістралі, лише двічі на тиждень курсує електричка.

– Це була врем'янка, яку звели для будівництва БАМу. Там навіть дорожнього полотна не було. На опорах лежала балка, поверх настелені залізничні шпали, – розповідає мешканець Куанди. У селі – близько 1,5 тис. жителів.

Місцева влада визнала міст аварійним позаторік. Однак ним продовжували користуватись.

– По мосту в село возили паливо, продукти, в тому числі для школи-інтернату, – говорить керівник Каларського району Павло Романов.

2. 16 березня цього року впав пішохідний міст біля університету в американському місті Маямі. Загинули четверо людей. 10 травмувались.

– Гуркіт був такий, наче землетрус, – згадує 28-річна Ванесса Вессел. – Потім побачила, мов у сповільненій зйомці, як міст завалюється на машини й людей.

– Пошуки вели кілька діб поспіль, – розповідає 42-річний Пол Естопайнен із пожежно-рятувального відділення Маямі. – Залучили собак, техніку, що реагує на найтихіші звуки. Врятували десятьох людей.

Міст звели торік. Він був перший у світі з екологічно чистих матеріалів. Розрахований на потужні буревії, які бувають у штаті.

3. Під час обвалу моста Чиражара в Колумбії у січні цьогоріч загинули 10 будівельників. Конструкцію готували до здачі в експлуатацію. Мала стати частиною швидкісного шосе, що сполучала б столицю Боготу з містом Вілья Вісенсіо. Досі туди добиралися гірськими серпантинами.

– Почув крики, що міст падає. Відчув сильний удар по голові, в очах потемніло, – говорить будівельник Луїс Альварадо, 49 років.

Компанія Coviandes, що зводила міст, пообіцяла матеріальну допомогу сім'ям загиблих. Роботу над проектом призупинили.

4. 26 червня торік, за два тижні до відкриття, у Кенійській провінції Бусія обвалився міст "Сігірі-брідж" через річку Нзуя. Ніхто не постраждав. Його будівництво обі­йшлось у $12 млн.

Місцеві жителі продовжують переходити річку вбрід. Щороку там гинуть у середньому 13 людей.

5. 27 лютого 2017 року в Києві обвалилася частина мосту на Шулявському шляхопроводі. Його звели 1964-го.

– Міст не був аварійний. Але ми бачимо його стан: він втомився. Також були порушені норми експлуатації – під мостом стояли МАФи, де була пожежа, – сказав міський голова 47-річний Віталій Кличко.

Міст лагодили два місяці. 21 квітня звідти впали бетонні частини конструкції і пошкодили два автомобілі. Тоді в мерії заявили про капітальну реконструкцію. Вона триватиме до кінця 2019-го і коштуватиме майже 2 млрд грн.

6. У травні 2013-го в американській столиці Вашингтоні обвалився міст через річку Скаджит. З'єднував Сіетл і канадський Ванкувер.

– У крижану річку з мостом впали три автомобілі. Там було троє людей, – розповідає 62-літній Ксав'є Гроспе, який мешкає неподалік. – Рятувальники витягли всіх. Для операції залучили вертоліт.

Міст спорудили 1955 року. Щодня по ньому проїжджало понад 700 тис. автомобілів. 2012-го отримав від ­інспекції 47 балів зі 100 при середньому в США показнику – 80. Але аварійним його не визнали.

7. Підвісний міст через протоку Такома-Нерроуз в американському штаті Вашингтон обвалився 7 жовтня 1940-го. Його відкрили 1 квітня того ж року.

Ще під час будівництва міст прозвали "Танцююча Герті". У вітряну погоду сильно хитався – внаслідок інженерних прорахунків. Довжина конструкції – 1810 м, висота – 854 м. Того дня швидкість вітру була 65 км/год.

Міст упав близько 11:00. Обійшлося без постраждалих.

Зараз ви читаєте новину «Міст не був аварійний. Але він утомився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути