Ексклюзиви
четвер, 10 червня 2021 09:27

"Майже 170 суддів не відповідають критеріям доброчесності й компетентності"

Вища рада правосуддя 27 травня відправила в почесну відставку суддю Печерського райсуду Києва Володимира Карабаня. Він звільнив від покарання доньку колеги Анастасію Константінову, яка керувала машиною п'яна. Отримуватиме довічно до 100 тисяч гривень щомісяця, пише юрист Михайло Жернаков у фейсбуку. Він звертався до Вищої ради правосуддя зі скаргою на рішення судді стосовно Константінової. Реакції не було

Піти у відставку, маючи 20-річний стаж, – улюблений спосіб суддів уникнути відповідальності чи звільнення. Так зберігають статус, усі гарантії, а головне – до 90 відсотків зарплати на цій посаді. Стосовно голови Апеляційного суду Черкаської області Володимира Бабенка були порушені кримінальні провадження. Він пішов у відставку й матиме до 200 тисяч довічного утримання.

  Роман МАСЕЛКО, 41 рік, юрист
Роман МАСЕЛКО, 41 рік, юрист

Майже 170 СУДДІВ НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ КРИТЕРІЯМ доброчесності й компетентності. З них звільнили приблизно 25.

Треба перезавантажити Вищу раду правосуддя. На початку року я подавав скаргу на МАСОВЕ ВІДМАЗУВАННЯ Карабанем п'яних водіїв. ВРП затягнула час із розглядом дисциплінарного провадження, але дуже швидко розглянула його заяву про завершення кар'єри.

Відставку можна скасувати, коли суддю засудили за навмисний злочин. Але таких справ украй мало. Потрібно змінити закон – щоб цей процес можна було припиняти, якщо суддя вчиняє дії, що ганьблять це звання. У тому числі й після відставки.

За ВРП триває запекла боротьба. Система робить усе, щоб реального реформування не відбулося. Бо на будь-якого СУДДЮ реально вплинути тільки через цей орган. Інструментами правоохоронних органів їх ДІСТАТИ ВАЖКО.

Зараз ви читаєте новину «"Майже 170 суддів не відповідають критеріям доброчесності й компетентності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути