Ексклюзиви
четвер, 22 вересня 2022 08:19

Королева-рекордсменка

За час правління Єлизавети ІІ Велика Британія позбулася колоній, вступила до Європейського Союзу й вийшла з нього

Британська королева належала до найвпливовіших політиків, які визначали світовий порядок і були символом традицій та змін. Коли Єлизавета II стала королевою 1952 року, світ перебував на початку холодної війни, а колоніальні імперії все ще існували. За час її правління Британія позбулася колоній, вступила до Євросоюзу, потім вийшла з нього. Політика консенсусу змінилася неоконсерватизмом Маргарет Тетчер та третім шляхом Тоні Блера. Інколи здається, що британська монархиня була непідвладна часові.

  Єгор Брайлян, історик, член британського історичного Королівського товариства
Єгор Брайлян, історик, член британського історичного Королівського товариства

Уже в 3-річному віці Єлизавета потрапила на обкладинку журналу Time. З юного віку мала стриманий характер.

Після того як королем Великої Британії оголосили Георга VI, Єлизавета стала наступником престолу.

Під час Другої світової війни вона була медсестрою та допомагала пораненим у Лондоні. 1940 року звернулася по радіо ВВС до дітей, які втратили житло внаслідок бомбардувань нацистів.

Після смерті батька Георга VI в лютому 1952-го Єлизавета стала королевою Великої Британії та Співдружності (асоціація незалежних держав, що раніше входили в Британську імперію і які визнають британського монарха як символ вільного єднання. – Країна). Її коронацію 2 червня 1953 року вперше транслювали по телебаченню – церемонію побачило 277 мільйонів осіб по всьому світу, а коштувало це дійство у Вестмінстерському абатстві 1,5 мільйона фунтів. Молоде монарше подружжя після коронації вирушило в тур Співдружністю, і вперше британський монарх відвідав Австралію та Нову Зеландію.

Ще з 18 років улюбленими домашніми тваринами для Єлизавети стали собаки. За життя мала їх 30.

Якщо не вдаватись у детальні перипетії біографії Єлизавети II, то варто сказати, що ця людина є рекордсменом у багатьох питаннях.

Вона стала монархом із найтривалішим життям 21 грудня 2007 року, обігнавши прапрабабусю – королеву Вікторію, а 9 вересня 2015-го – монархом, зокрема жінкою-правителем, що найдовше править Британією. Єлизавета також була найстаршим монархом у світі після смерті короля Саудівської Аравії Абдалли.

Упродовж її тривалого правління гучно відсвяткували срібні (1977 року), золоті (2002-го), діамантові (2012-го) роковини перебування на престолі, та вперше британський монарх відзначив сапфірову річницю – 6 лютого 2017-го.

23 квітня 2019 року Єлизавета II стала найстарішим живим монархом після смерті герцога Люксембургу Жана. Будучи королевою, відкривала численні офіційні заходи, зокрема Олімпійські ігри в Монреалі 1976-го та в Лондоні 2012-го. 18 грудня того ж року Єлизавета II стала першим монархом після Георга III, який брав участь у засіданні уряду в мирний час.

З 2013-го, зважаючи на погіршення стану здоров'я, Єлизавета II не бере участі в зустрічах глав урядів Співдружності – ці обов'язки взяв на себе Чарльз, принц Уельський. Їй заборонено катання верхи та їзду на автомобілі, хоча ці два заняття супроводжували британську королеву все життя. Останніми роками частину обов'язків Єлизавети II виконував принц Чарльз.

У трирічному віці Єлизавета потрапила на обкладинку журналу Time

Якщо під час святкування срібного ювілею 1977 року ще спостерігався ентузіазм щодо королеви Єлизавети II та інституту монархії загалом, то в 1980-х у зв'язку зі скандалами, пов'язаними з принцом Чарльзом, репутація монарших осіб дещо втратила в очах суспільства. Під тиском громадськості відкрили Букінгемський палац для відвідувачів ­1993-го, а британський монарх із середини 1990-х почав уперше в історії платити податок на прибуток. Зменшення впливу монархії стало відчутним після трагічної загибелі принцеси Діани в Парижі в 1997-го. Адже леді Ді була символом ніжності, людяності та жіночності для мільйонів людей у світі.

У XXI столітті інститут конституційної монархії видається обмеженим у владних повноваженнях і нерелевантним із погляду розвитку сучасного світу. Нині більше уваги приділяють суто церемоніальним функціям – відкриттю та розпуску парламенту, наданню спадкових титулів, врученню нагород. А сама королівська родина сприяє формуванню культури споживання, адже використання зображень монарших осіб – від футболок до кінофільмів – приносить чималі прибутки.

Віндзори насамперед залишаються брендом, а потім уже особами з відповідними обов'язками й титулами.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Королева-рекордсменка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути