Ексклюзиви
середа, 21 жовтня 2020 14:26

Колір менструації

Відтінок червоного під назвою Period – "менструація" – презентував у вересні інститут кольору Pantone, що базується в США. Його розробили в рамках співпраці зі шведською компанією, що виготовляє менструальні чаші. Спільна рекламна кампанія називається Seen + Heard – "Побачене + почуте".

"Активний і авантюрний червоний відтінок, мужній Period повинен підбадьорювати людей, які менструюють, пишатися тим, ким вони є, – пояснюють тут. – Закликати всіх, незалежно від статі, почуватися комфортно та відверто говорити про цю чисту і природну функцію тіла"

"Виділення під час менструації – це не тільки кров, це ще й секрет залоз шийки матки, залоз піхви і тканина ендометрію, – пише інтернет-газета UkrMedia. – Саме завдяки такому складу менструальної рідини її можна назвати індикатором здоров'я. Виділення під час місячних розповідають про стан здоров'я".

Яскраво-червоний – нормальний колір виділень. Головне, щоб вони не були занадто великі – це може стати ознакою ациклічної кровотечі. Рожеві виділення з'являються на початку менструації. Якщо за три дні колір не змінюється, можливий занизький рівень заліза в крові.

 

За взаємодії з киснем кров може змінювати колір до помаранчевого. Якщо це супроводжують больові відчуття, свербіж, неприємний запах, потрібно терміново звернутися до лікаря.

Найнебезпечніші – тьмяні виділення. Вони можуть вказувати на інфекцію, позаматкову вагітність, різні гінекологічні захворювання.

"Наш нарід вважає менструюючу жінку за нечисту так само, як і родильницю від родів до виводу (обряд, дозвіл відвідувати церкву після 40-го дня від пологів. – Країна)", – пише етнограф Марко Грушевський (1865–1938). Його працю "Дитина у звичаях і віруваннях українського народу" опублікували у збірнику "Матеріали до українсько-руської етнології" у Львові в 1906–1907 роках.

Дослідник вказує, що на півдні Київщини менструальні виділення називали циганами.

Жінкам у цей час не можна було торкатися святих речей. Тому їх не брали в куми – бо треба цілувати хреста. Забороняли "класти першого валька" під час мазання хати – "бо буде нечисть водитися. Також не дозволяли ходити в садок і лізти на дерево – всохне.

"Кров – це природно. Показувати її – також" – гасло кампанії британської фірми Essity, що виготовляє гігієнічні товари. Восени 2017-го вони випустили рекламу прокладок. Там синю рідину, якою зазвичай позначають менструальні виділення, замінили на червону, подібну до крові.

Перед цим виробник провів соціологічне дослідження: 74% опитаних запевнили, що їх не лякає кров у рекламі, тож вони не проти реалістичних роликів. Кампанія охопила 4,5 млрд осіб. Відео отримало нагороду "За великі зміни в суспільстві" міжнародного фестивалю реклами "Канські леви".

"12 місячних" – арт-виставка, що відбувалася в київському торговому центрі Gulliver навесні торік. 12 художниць проілюстрували евфемізми, якими дівчата звикли маскувати слово "менструація": "печалька", "діла", "гості", "червоні дні календаря".

– Цю тему табуювали через дурні жарти й насмішки у стилі "у тебе що ПМС?" – коментує учасниця проєкту 27-річна Надія Кушнір для The Village. – А ще легенди, ніби жінка в період менструації перетворюється на чудовисько, готове будь-кого з'їсти, образити. Хоч менструація має певні впливи на настрій і в організмі загалом відбувається гормональна зміна, жінка не тупіє на цілий тиждень раз на місяць. Насправді середньостатистичний втомлений чоловік може бути значно зліший.

Інститут Pantone заснований 1962 року. Головний офіс розташовано у Карлштадті, штат Нью-Джерсі. Тут розробили і доповнюють стандартизовану систему добирання кольорів – таких налічують понад 5 тис. Існують окремі палітри для художників, дизайнерів одягу, поліграфії.

Coquelicot – із французької "мак" – відтінок червоного, близького до помаранчевого. Його використав Клод Моне (1840–1926) на картині "Маки".

Tender Shoots – "ніжні пагони дерева" – блідий відтінок салатового кольору з пігментами жовто-гарячого та коричневого. Такий колір має головний герой телепрограми "Маппет-шоу" – лялька-жабеня Керміт.

Marsala – темно-червоний колір із пігментами відтінку карамелі. Назва походить від вина, яке виготовляють в однойменному регіоні на острові Сицилія.

Labrador – на честь однойменного мінералу – блідий відтінок синього з пігментами жовтого, близький до холодного салатового.

Повідомлення про новий відтінок Period в Instagram-акаунті інституту отримало понад 170 тис. вподобань за два тижні. Деякі коментарі:

"Не всі люди, які менструюють, ідентифікують себе як жінки. Подобається, що ви визнали це".

"Мій колір менструальної крові не такий гарний, як цей. Дякую Pantone, тепер мені соромно за своє тіло!"

"Що наступне? Колір лайна?"

Зараз ви читаєте новину «Колір менструації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути