четвер, 10 лютого 2011 13:27

Борода

"Мужчина без бороди - це те саме, що жінка з бородою". Цитату, яку приписують Чехову, у Чехова я таки не знайшов. Принаймні, її нема серед найвідоміших висловлювань про бороду, які цитують англійська, російська й українська Wikipedia. Але сам факт, що кожна з них містить окрему статтю про бороду, говорить про те, що тема варта обговорення.

Останні новини приносять нове підтвердження: влада Азербайджану виповіла негласну війну бородатим чоловікам, бо вважає їх терористами. Місцева міліція примусово голить їм бороди. Подібні речі діються у сусідньому Таджикистані, де тамтешнє міністерство освіти заборонило мати бороди вчителям, молодшим за 50 років, а бородатим таджикам забороняють в'їжджати до Росії.

Це нагадує історію часів Петра І, який, модернізуючи Росію, стинав боярам бороди й обкладав бороданів чималими податками. На Заході бороди якраз тоді вийшли з моди. У традиційних спільнотах, що становили основу західної цивілізації - байдуже, вавилонських, грецьких, юдейських чи ранньохристиянських - носіння бороди було обов'язком перед Богом. Бородою могли клястися, її могли заставляти як гарантію за борг. Чи, навпаки,голити її як кару за тяжкий гріх, скажімо, перелюб.

Табачник - єдиний український міністр, який має бороду - і щосили тягне Україну в "бородатий русский - а насправді російсько-азербайджансько-таджицько-китайський  мир"

У ті часи все добре пов'язувалося зі старим - звідси й "старі добрі часи". І, навпаки, все нове мало право існувати лише тією мірою, якою воно імітувало традицію. "Що є наша культура як не хвала античності?" - запитував Петрарка. Переворот стався з науковими відкриттями XVII століття. Для тодішніх освічених європейців Гомер, Сократ чи Платон все ще видавалися неперевершеними. Не було, однак сумнівів, що Копернік, Ґалілей і Ньютон стоять вище над Аристотелем, Архімедом і Птолемеєм. Зміни стають бажаними, модерні технології - нормою, а бороди або зовсім зникають, або перетворюються на пещені, цапині.

У нашому світі православного слов'янства, Slavia Orthodoxa, протистояння "модерність - традиція" набрало виміру "Захід - Схід". На українських землях священика-уніата відрізняли від православного за відсутністю бороди. Українська патріотична етнографія витворила образ українських селян, які відрізнялися від російських індивідуалізмом, багатою народною культурою й охайністю - бо, серед іншого, не мали довгих борід.

Борода на Заході відродилася у XIX столітті, внаслідок появи новітніх, революційних "ізмів". Вона означала революцію - байдуже, наукову, соціальну чи національну - й революціонери запускали бороди. Досить згадати Карла Маркса, Чарлза Дарвіна, Че Ґевару - чи, в українському випадку, Михайла Грушевського, якого поза очі називали "дядьком Чорномором". Ті, хто служили "старому режиму", могли бути з вусами або бакенбардами - але не з бородами! Порушників карали звільненням - як от директора Дрогобицької гімназії, який 1852 року наважився прибути на аудієнцію до міністра освіти у Відні, не зголивши бороди.

Борода зникає у революціонерів після приходу до влади. Досить порівняти старше покоління більшовиків, Ленін-Троцький-Дзержниський-Калінін, із поколінням Сталіна, Хрущова, Брежнєва й Горбачова. В інституті, де я працював на початку 1980-х, директор щопонеділка обходив усі відділи, щоб виловити бороданів. Мій колега під час таких обходів заривався обличчям у книжкову шафу, вдаючи дуже зайнятого, а насправді - рятуючи свою бороду.

Протистояння "борода - порядок" відновилося з поколінням, що народилося під час або зразу після війни. На Заході їх називали sixties. Вони бунтували проти капіталізму. На Сході - шестидесятниками, які пробували надати комунізму людського обличчя або взагалі його повалити. Подорослішавши, більшість із них бороди поголили. Що, однак, нагадувало старий радянський анекдот: на засіданні парткому в сантехніка, схожого на Маркса, вимагали зголити бороду - на що той: "Ну, хорошо, бороду я сбрею. А умище-то  свой куда я дену?"

Нашому поколінню нікуди подіти свій розум. Хоча в нього є велике прагнення повернути Україну в Європу. З іншого боку, Табачник - єдиний український міністр, який має бороду - і він щосили тягне Україну в "бородатий русский - а насправді російсько-азербайджансько-таджицько-китайський мир". Якщо опозиція хоче перемоги, їй варто почати ростити нове покоління бороданів, заким вона ще не прийшла до влади.

Зараз ви читаєте новину «Борода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути