вівторок, 18 червня 2019 10:12

Як з нас роблять ідіотів

На цей момент ми досі не знаємо рішення Конституційного суду щодо виборів. Указ Володимира Зеленського мали б оголосити неконституційним, за логікою. А самі вибори призначити чергово – на жовтень. Це не означає, що так буде. Ймовірно – навпаки. Бо це країна контрастів – Україна.

Але, навіть якби вибори перенесли на жовтень, принципово кампанії це не змінило б. Пам'ятаєте, як видають закони: спершу голосують, а тоді вносять зміни, раз, два, п'ять. Є закони з десятками змін, якщо не більше. Так от ця новація теж "зі змінами".

Пам'ятаю свої перші парламентські кампанії. Тоді був переконаним "прихильником" Народного руху України з відповідним картонним посвідченням, яким страшенно пишався. І любив саме вибори до Верховної Ради. Бо президентські були якісь змазані, пов'язані суто з особою. А от парламентські – набір ідеологій, течій, віянь, напрямків. Я читав усі програми політичних сил від 1998 року. Виписував у зошит, робив компіляції, розводив їх за ідеологічними напрямками. І чітко знав, чого прагне та чи інша партія або блок.

  Ігор ЛУБ’ЯНОВ, журналіст
Ігор ЛУБ’ЯНОВ, журналіст

З часом ідеологічна складова занепадала. Дедалі більше партій почали вибудовуватися під лідера чи під державну політику. І виразних правих, лівих або центристів не залишилося. Чи майже не залишилося. Зрештою, чи в когось повернеться язик назвати українських комуністів комуністами? Про націоналістів мовчатиму.

Програми ставали вкрай куцими. Мрії дедалі обмеженішими. І вже на вибори 2014-го ми вийшли з розмитими позиціями.

Я питав тоді у друзів, яка різниця між "Блоком Петра Порошенка" і "Народним фронтом". Мені відповідали: "Ну як ти не розумієш? То – Порошенко, а то – Яценюк!" Людям цього досить, то навіщо партіям морочитися з програмами? Хто їх зрештою читає.

Єдина партія, яка весь час намагається виписувати програму і певним чином себе позиціонувати, – "Батьківщина". Проте, ще з часу сумновідомого "Українського прориву" стало зрозуміло: тимошенківці забувають про програми, щойно вибори закінчуються. Не знаю, навіщо вони їх пишуть.

Остання виборча кампанія стала ще показовіша. Програми перетворилися на дві-три сторінки – "про все хороше, проти всього поганого". І тепер мені вже доводиться питати у друзів, у чому різниця між "Слугою народу" і "Голосом". От правда, в чому різниця?

Є дві основні відповіді. Перша: що "Голос" умовно проукраїнський, а "Слуга народу" – умовно ніякий або російськоцентричний. Це егрегор, ми це відчуваємо глибоко в душі, на підсвідомому рівні. Як первісні люди в печері. Ми справді хочемо мати таку логіку? Неандертальську. Одні наші, другі не-наші, та й годі. Яка політика, яка ідеологія – ви про що? Бо іншого не дано. Жодна з цих двох партій фактично, осяжно, читабельно нічим не відрізняється. Ті самі гасла у програмах. Та сама надія на нових людей. Антикорупція, мир, добробут. Усе. Немає за що зачепитися.

Друга відповідь: дивися на людей у списках. Ось ця орієнтованість нагадує фракції в тоталітарних партіях – група одного товариша, група іншого. Вони мають гидотний вигляд, а наші – нічого так. Але знов-таки – до чого

тут партії?

Ні до чого. Бо це не партії. Це – проекти.

Можна зібрати фахівців з різних сфер. Але це не те, що створити партію. Бо політична партія починається зі спільного бачення світу. Вона є об'єднанням громадян, яке прагне досягти мети через отримання і здійснення політичної влади. Тобто влада тут не є метою, а лише засобом реалізації спільного бачення. І саме тому справжні партії народжуються з ініціатив групи людей. Ці люди розуміють, якою хотіли би бачити країну. Не взагалі, а конкретно. Якою має бути система освіти й чи потрібен ринок землі – і який саме. Як має бути облаштовано комунальне господарство і яка участь держави в економіці. Які податки зменшити, а які збільшити – і чому. Чи потрібне суспільне телебачення, і яке. Таких питань тисячі. Ініціативна група обмірковує їх шляхом дискусій і виробляє спільну позицію. Тоді вимальовується ідеологія партії, яку зазвичай легко каталогізувати.

Очевидно, що люди, які хотіли б вільного ринку землі, не бажатимуть збільшення соціальних видатків, а прагнутимуть макроекономічної стабільності. Не може політик, який хоче підвищити пенсії та зменшити комунальні платежі підтримувати роздержавлення великих підприємств і збільшення доходів через зменшення оподаткування. Він може це заявляти. Але тоді або в нього в голові каша, або він свідомо бреше. Та в Україні це пречудово поєднується.

Саме ідеологічна ніша, що її займає певна партія, має приваблювати людей. Тобто бачення спільного майбутнього. Воно може відрізнятися в деталях, але навряд чи в чомусь серйозному. Бо "партія" – це частина суспільства, яка бачить життя у країні подібно. Не можуть в одній партії бути соціалісти й ультраліберали, українофоби й націоналісти, навіть якщо вони всі проти корупції і гарні хлопці. У нормальній країні – не можуть. А в Україні – цілком.

  ”Можна зібрати фахівців із різних сфер. Але це не те, що створити партію. Бо політична партія починається зі спільного бачення світу. Вона є об'єднанням громадян, яке прагне досягти мети через отримання і здійснення політичної влади”, – пише журналіст Ігор Луб’янов. Художник Володимир Казаневський зображує цю думку так
”Можна зібрати фахівців із різних сфер. Але це не те, що створити партію. Бо політична партія починається зі спільного бачення світу. Вона є об'єднанням громадян, яке прагне досягти мети через отримання і здійснення політичної влади”, – пише журналіст Ігор Луб’янов. Художник Володимир Казаневський зображує цю думку так

Спільне бачення світу об'єднує ініціативних людей на багато десятиліть уперед. Вони не можуть міняти партії, мов рукавички і тасувати ідеології. Це великий клуб за інтересами, навіть мікрорелігія. Віра, що твій погляд на світ – правильний. І що він принесе користь мільйонам. А для цього такий погляд потрібно мати. Тому такі партії зазвичай досить монолітні і є великою родиною однодумців. А вже виборці голосують за них з огляду на те, що на цей момент важливіше – зменшити податки, побудувати підприємства, збільшити зарплату чи покращити освіту.

Коли партії втрачають ідеологічну складову, вони розмиваються і стають суцільно сірими. У нашому випадку цей сірий стає темно-рожевим, у бік червоного. Так приходить популізм.

Кілька тижнів тому оприлюднили графік політичних уподобань українців і, що важливіше, програм українських політиків. На графіку "лівий"-"правий" і "консервативний"-"ліберальний". Людей просили відповісти на питання, якими мають бути економіка, суспільство, політика, розвиток країни. Виявилося, понад 70 відсотків українців розташувалися в ліво-консервативній, патерналістській чверті графіка. Такими ж були і заяви більшості наших політиків – від націоналістів до русотяпів. За деякими винятками. Бо за це голосують.

Зрештою, так простіше. Немає сенсу вносити логіку туди, де й без неї можна заробити бали. Навіщо людям замислюватися, де взяти гроші на пенсії чи скільки реально коштує газ? Їх важче дурити. Легше зробити, як завжди, – пообіцяти зменшити тарифи, а потім їх збільшити.

І саме це викликає постійну політичну нестабільність. Бо люди бачать, що їх дурять. Але зазвичай не розуміють, як і чому. Їм перестали розповідати, що потрібні речі даються важко. Бо таких не підтримають. А натовп інших розповідатиме казки, що ось Асоціацію підпишемо, і буде рай. Або корупцію зруйнуємо, олігархів посадимо – й одразу заживемо.

Найгірше, що цю помилку повторюють і "молоді" політики. Вони збирають солянку з "гарних хлопців", не маючи жодного бачення майбутнього. Мовляв, от прийдемо ми, чесні, до парламенту, а там буде видно. Не буде. Бо неструктурований парламент з більшістю "гарних хлопців" ще гірший за неструктуроване суспільство. Адже Україні вкрай потрібно вибудувати нову систему, інституції, кожну галузь практично з нуля. А кожен намагається розповісти лише про те, як буде руйнувати систему стару. Єдиною сякою-такою відмінністю між ними є "національне питання", що якраз і мусить бути не предметом політики в нормальній країні – а суворою константою.

У світі модно перейти на цифрову політику, на Instagram і дискурс, що нікого не ображає. Якщо політик каже "я за ринок землі, але…" – це означає, що він проти ринку землі, але боїться це сказати. Але такий тренд логічний для структурно й ідеологічно вибудуваних суспільств. Де щонайменше 100 років існували партії з різними ідео­логічними наповненнями – і вони створили "економічне диво" в кожній із таких країн, пройшли через корупційні скандали, посадки, очищення до сучасного вигляду своїх держав. Натомість ми перестрибуємо з феодалізму до постіндустріального суспільства, минаючи декілька необхідних фаз розвитку. Тому й виходить клоунада.

Тому вкотре голосувати немає за кого. Немає нікого, хто чесно визначив би ідеологію і мав бачення майбутнього країни. І був би у змозі це бачення захищати. Політика перетворилася на шоу, де їй і місця немає. Помітили, як поменшало політичної реклами в поштових скриньках? Та навіть у наметах – подивіться уважно, що там тепер роздають. Бо немає сенсу розкидати одне гасло з трьох слів у скриньки. З нас зробили ідіотів. І далі роблять.

Зараз ви читаєте новину «Як з нас роблять ідіотів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути