пʼятниця, 01 серпня 2008 07:05

Двоє хлопців і дівчина звалили 138 надгробків

Автор: фото: Микола ГОВІРКО
  17-річний різнороб Костянтин показує, як трощив могили на кладовищі в Луганську
17-річний різнороб Костянтин показує, як трощив могили на кладовищі в Луганську

Уранці 22 липня до Артемівського райвідділу міліції міста Луганськ зателефонував охоронець місцевого кладовища. Скаржився, що уночі хтось звалив понад 10 хрестів.

— Зазвичай у нас крадуть стовпчики, оградки, — каже чоловік. — А тут поваляв і покинув.

Наступного ранку нарахували 138 знівечених могил. Поміж них були й мармурові пам"ятники. Третьої ночі на кладовищі чергували міліціонери. Опівночі затримали трьох друзів: 20-річного Віталія, Костянтина, 17 років, і 15-річну Олександру. Вони прийшли з молотками руйнувати надгробки.

Хлопці родом із селища Успенка Лутугинського району Луганщини. Віталій жив із матір"ю, батько помер. Костянтина виховувала бабуся. Мама виїхала на заробітки до Росії. Із батьком-випивохою син не спілкується.

До Луганська друзі приїхали працювати. Старший влаштувався електриком у бібліотеку, молодший робив ремонти. 15-річна луганчанка Олександра — їхня знайома. Цьогоріч закінчила 9 класів. Живе з матір"ю. Батько торік помер.

Увечері 21 липня дівчина із друзями пішла на кладовище пом"янути батька — виповнився рік по його смерті. Із собою узяли пива. Поночі довго шукали могилу, спотикалися об старі трухляві хрести. Віталій розлютився так, що вирвав і поламав кілька хрестів. Розвага сподобалася молоді. Усі троє почали трощити могили.

— Ура, це мій перший хрест у житті! — зраділа дівчина, коли самотужки вирвала фігуру із землі.

Ура, це мій перший хрест у житті! — зраділа дівчина

Мармурові плити друзі подужати не могли. Вирішили узяти інструменти Костянтина та продовжити наступної ночі.

— Не знаю, для чого ми то робили. Просто так. Нічим було зайнятися, — опускає очі Костянтин. Чорнявий хлопець у чорній футболці з малюнком латиноамериканського революціонера Ернесто Че Гевари показує, як трощив ногами фігури.

Третьої ночі друзі пограли в карти, а руйнувати надгробки узялися опівночі. Тут їх затримали. Усім загрожує до 3 років ув"язнення. Збитки відшкодує Віталій і родичі неповнолітніх Костянтина й Олександри.

Віталій запевняє, що він сатаніст — прихильник диявола. Показує руки, де склом вирізані слова "жизнь" та "смерть". Могили трощив, бо так вимагає сатаністський обряд. Костянтин називає себе панком, Олександра — готкою. Мовляв, їхні молодіжні субкультури теж підтримують вандалізм. Міліціонери кажуть, у Луганську немає сатаністів, а в об"єднаннях панків і готів не знають про Костянтина й Олександру.

Зараз ви читаєте новину «Двоє хлопців і дівчина звалили 138 надгробків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути