понеділок, 22 травня 2023 10:12

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗАЕС перейшла в режим блекауту – Енергоатом

ЗАЕС перейшла в режим блекауту – Енергоатом
Через обстріл ЗАЕС всьоме з початку окупації переходить в режим блекауту. Фото: t.me/energoatom_ua

На захопленій росіянами Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) сталося вимкнення електроенергії.

Окупаційне "керівництво" ЗАЕС заявило про втрату зовнішнього електропостачання та переведення станції на резервні генератори.

"Внаслідок відключення високовольтної лінії 750 кВ Дніпровська, Запорізька АЕС втратила зовнішнє електропостачання", – стверджують окупанти.

За їхніми словами, живлення власних потреб АЕС здійснюється від дизель-генераторів. При цьому радіаційний фон на майданчику АЕС нібито в нормі.

Компанія "Енергоатом" підтвердила уже восьмий блекаут на ЗАЕС. Причиною знеструмлення називає російський обстріл в ніч на 22 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти планують масштабну "евакуацію" із ЗАЕС – Енергоатом

"Внаслідок безглуздого терористичного обстрілу рашистами, о 5:26 відключилась остання високовольтна лінія передач Дніпровська 750кВ, з якої для власних потреб живилась тимчасово окупована Запорізька АЕС", – йдеться в повідомленні

Як зазначається, наявного на ЗАЕС запасу палива для дизель-генераторів АЕС вистачить на 10 діб. Вони забезпечують роботу насосів охолодження ядерного матеріалу енергоблоків. В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками.

Тим часом Запорізька обласна військова адміністрація повідомила про проблеми з електропостачанням в обласному центрі. Там кажуть, що на одному з об'єктів сталося загоряння через перевантаження в енергосистемі.

4 березня 2022 року найбільшу в Європі атомну станцію в Енергодарі – ЗАЕС – захопили російські військові. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси. Також окупанти обстрілюють прилеглу територію ЗАЕС, через що станція регулярно знеструмлюється.

12 квітня 2023-го спротив повідомив, що окупанти готують попередній план евакуації із Запорізької АЕС. Колаборантів та працівників "Росатому" вже попередили про це.

5 травня гауляйтер окупованої території Запорізької області Євген Балицький оголосив про евакуацію населення з низки населених пунктів біля лінії фронту. Рішення прийнято "для забезпечення безпеки людей".

На тлі очікуваного контрнаступу Збройних сил України окупаційне "керівництво" ЗАЕС екстрено відпрошується нібито у відпустки, повідомили в Енергоатомі.

Зараз ви читаєте новину «ЗАЕС перейшла в режим блекауту – Енергоатом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути