четвер, 04 серпня 2022 14:31

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW пояснили, навіщо росіяни використовують Запорізьку АЕС

В ISW пояснили, навіщо росіяни використовують Запорізьку АЕС
Російські окупанти обстріляли Енергодар Запорізької області ракетами із сусідніх сіл. Фото: eastnews.ua

Російські окупанти обстріляли Енергодар Запорізької області ракетами із сусідніх сіл. Зробили це з метою звинуватити в цьому українські Сили оборони й створення небезпеки для АЕС.

Армія Російської Федерації, імовірно, використовує Запорізьку АЕС, щоб зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні й знизити цим бажання західних країн підтримувати зброєю український контрнаступ. Про це зазначили в Інституті вивчення війни (ISW).

"Російські війська, розташовані навколо АЕС, атакували українські позиції в Нікополі та інших містах упродовж останніх тижнів, навмисно поставивши Україну в скрутне становище – або Україна відповість вогнем, ризикуючи міжнародним осудом і ядерним інцидентом (на що українські сили навряд чи підуть), або українські сили дозволяють російським силам продовжувати обстріл українських позицій з ефективної "безпечної зони", – повідомили вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація надзвичайно небезпечна – гендиректор МАГАТЕ про захоплену російськими терористами АЕС

Мер Енергодара Дмитро Орлов 3 серпня повідомив, що російські окупанти обстріляли місто ракетами із сусідніх сіл, щоб неправдиво звинуватити українські сили в обстрілі й створенні небезпеки для АЕС.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі 3 серпня заявив, що Запорізька АЕС, яку захопили російські війська, "повністю вийшла з-під контролю" і що "всі принципи ядерної безпеки були порушені".

Влада Російської Федерації заявляє, що Україна "безвідповідально використовує зброю", яку відправляє Захід, і ризикує ядерною катастрофою, щоб переконати інші країни-союзниці надавати додаткову військову підтримку контрнаступу України на півдні, що насувається.

Запорізька атомна електростанція – найбільша в Європі. 4 березня АЕС захопили російські окупанти.

Росіяни саджають працівників станції "на підвал", перетворили АЕС на військову базу.

Російські терористи затягнули щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю і вибухівку до машинної зали 1-го енергоблока станції.

Зараз ви читаєте новину «В ISW пояснили, навіщо росіяни використовують Запорізьку АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути