Ексклюзиви
пʼятниця, 26 лютого 2021 16:18

Українські наркодилери "облюбували" електронні гаманці Global Money

Українські наркодилери "облюбували" електронні гаманці Global Money
"Надзвичайні новини": "Українські платіжні системи сприяють наркообігу". Фото: DW

З розвитком технологій збільшилася кількість способів розповсюдження наркотичних засобів. Для того, щоб отримати будь-який наркотик, сьогодні достатньо перевести гроші на електронний гаманець анонімного наркоторговця та отримати геолокацію "закладки".

Про це йдеться в сюжеті "Скільки коштує замовити наркотики через телеграм-канал? Експеримент "Надзвичайних новин" на телеканалі ICTV.

Журналісти разом зі столичним активістом Євгеном просто перед камерою ведуть онлайн-перемовини про купівлю наркотичних речовин, після чого їм пропонують оплатити їх через електронний гаманець Global Money.

"Ось, бачите. Ось, "ГлобмалМані". Ось тут електронний гаманець. Ми в даний момент зараз вводимо номер телефону. Після цього вказуємо реквізити. Вставляємо гроші в купюроприймач і після цього отримуємо квитанцію", — розповів Євген.

Далі, коли покупець пересилає гроші на електронний гаманець, йому скидають у повідомленні адресу закладки із товаром. "Він може бути схований просто за сусіднім парканом. Партії розносять і ховають по місту спеціально навчені люди. Їм платять від 50-ти до сотні гривень за кожну схованку", — йдеться в сюжеті.

За словами представників правоохоронних органів, анонімність наркоділкам надають українські платіжні системи, не верифікуючи їх. "Дуже багато сервісів працюють, верифікують користувачів виключно за кодом через смс. Особі не потрібно надавати свої анкетні дані для того, щоб придбати сім-карту і мобільний телефон. Але досить для реєстрації електронного гаманця", — розповів заступник керівника департаменту боротьби з наркозлочинністю Нацполіції України В'ячеслав Сафонов.

Фінансові експерти теж переконані: порядні платіжні системи мали б стежити за тим, що за гроші проходять через їхній електронний гаманець. Але зазначають, що роблять це далеко не всі оператори.

"Кілька місяців, наскільки я знаю, проводиться спільна робота і прокуратури зі свого боку, і перевірка позапланова Національним банком банку-контрагента "ГлобалМані" - "Банку Альянс", тому що якраз десь в кінці грудня минулого року з'явилася інформація в правоохоронних органах, що через їхні гаманці були здійснені, і неодноразово, покупки контрафактної продукції", — заявив фінансовий експерт Юрій Гаврилечко.

Журналісти підкреслюють: якщо це підтвердиться, Global Money обіцяють виключити з Асоціації платіжних систем. "Але наркодилери й шахраї продовжують користуватися лазівками, поки їм гарантують повну анонімність", — резюмується в сюжеті.

Зараз ви читаєте новину «Українські наркодилери "облюбували" електронні гаманці Global Money». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути