субота, 20 квітня 2024 09:47

Ракета влучила в житловий будинок
9

Ракета "Точка-У" потрапила в житловий будинок
Фото: kiev-book.narod.ru
Ракета "Точка-У" потрапила в житловий будинок
Ракета "Точка-У" потрапила в житловий будинок
Ракета "Точка-У" потрапила в житловий будинок
Траєкторія польоту ракети "Точка-У"

20 квітня 2000 року під час військових навчань на Гончарівському полігоні Чернігівської області навчальна ракета "Точка-У" влучила в житловий будинок у Броварах Київської області. Після трьох днів заперечення інциденту, в якому загинули три особи й п'ятеро поранені, Міністерство оборони України визнало свою відповідальність.

На навчаннях замість ракети "Точки-У" використовувався габаритноваговий макет. Сама ракета "Точка-У" вироблена 1990 року. До військових із бази зберігання потрапила 14 квітня 2000 року. Під час її тестування виявили дві несправності в системі керування, які одразу виправили. Спочатку стрільби планувалося провести на полігоні в Криму. Однак задля економії коштів вирішили перенести їх до полігонів, ближчих до баз зберігання. Навчаннями керував перший заступник командувача Північного оперативного командування Валерій Пашинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 ракет влучили в авіабазу з військовими

Умовна ціль була за 31 км на Деснянському полігоні. Однак ракета пролетіла 90 км і влучила в житловий будинок у Броварах Київської області. Унаслідок цього загинули дві жінки й один чоловік, п'ятеро осіб зазнали поранень.

Спочатку головні версії були про вибух газу чи вибуховий прилад спрямованої дії. Однак один із працівників Міністерства надзвичайних ситуації, що раніше служив у ракетних військах, упізнав в одному з уламків саме залишки ракети. Та Міністерство оборони заперечувало, що в будинок влучила "Точка-У". До того, міністр Олександр Кузьмук заявив, що контрольна група, яка відвідала місце приземлення ракети, підтвердила, що вона досягла своєї цілі. Військовослужбовці, які запускали ракету, за вдалий результат отримали в нагороду "командирські годинники".

Але розслідування показало, що у броварський будинок влучила саме ракета "Точка-У". Це підтвердив міністр Олександр Кузьмук. Водночас він наполягав, що причина не у людському чиннику, а стався технічний збій. А висновки контрольної групи про вдалий запуск пояснив тим, що старі уламки ракет помилково сприйняли за нові. Крім того, там була свіжа воронка від нещодавніх артилерійських стрільб.

Під час розслідування встановили, що неправильні дії ракети мали техногенну причину - унаслідок тривалого зберігання змінилася структура порохового заряду у двигуні. Подібні випадки фіксували в Росії й деякі партії ракет списували. Однак відповідну інформацію до українських ракетників своєчасно не довели російські розробники "Точки-У" - "Конструкторське бюро машинобудування".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будинок рознесло вибухом газу. Рятувальники показали кадри руйнувань

За підсумками інциденту у відставку відправили командира ракетних військ та артилерією генерала-лейтенанта Володимира Терещенка й офіцера групи бойової підготовки полковника Георгія Корнєєва. Першого заступника командувача Північного оперативного командування Валерія Пашинського понизили в чині. Міністр Кузьмук у відставку йти відмовився, пославшись на те, що не хоче кидати своє відомство у важкий час.

Понад 70 людей із розбомбленого будинку переселили до готелю. Згодом більшості з них надали житло в іншому будинку. Також виплатили компенсацію - родинам загиблих 5 тис. грн, іншим постраждалим - 2 тис. грн. Після капітального ремонту будинок, у який влучила ракета, знову заселили.

10 квітня 2010 року в Росії під Смоленськом сталася катастрофа польського президентського літака, унаслідок якої загинуло 96 осіб разом із президентом Польщі Лехом Качинським.

Зараз ви читаєте новину «Ракета влучила в житловий будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути