Ексклюзиви
четвер, 15 березня 2007 08:54

Суд заслухав закарпатського екс-губернатора Різака

Апеляційний суд Івано-Франківської області заслухав показання колишнього голови Закарпатської обласної державної адміністрації Івана Різака за обвинуваченням його в причетності до організації масових безпорядків у Свалявському готелі "Комфорт" 13 листопада 2004 року.

На засіданні в середу суд оголосив підсудному показання потерпілих і свідків по цьому епізоду - колишніх співробітників Свалявського райвідділу міліції Василя Бабинця, Василя Орешка й довіреної особи Віктора Ющенко, який на той час був кандидатом у Президенти, Миколи Вегеша.

Ці показання вони дали суду 13 березня за відсутності Різака, якого суддя видалила із залу засідань. Після цього суд слухав показання екс-губернатора.

Різак категорично відкинув всі пункти обвинувального висновку Закарпатської обласної прокуратури, вказуючи на їх політичний ухил.

Він, зокрема, звернув увагу суду на те, що зараз неможливо встановити, скільки студентів і хто саме проживав у готелі "Комфорт". За інформацією Різака, зникли анкети проживаючих, касові ордери про оплату за проживання й самі гроші.

Він також просив суд звернутися в ЦВК за роз"ясненням, кого можна вважати агітаторами, оскільки, зі слів Різака, свалявський районний штаб "Нашої України" не знав про те, що у Сваляву приїхали агітатори, а самі студенти із Львівської й Тернопільської областей, підкреслив Різак, посилаючись на їхні свідчення в суді, приїхали у Сваляву з туристичною метою.

Різак вважає організатором приїзду студентів депутата ради Олександра Кеменяша.

Він також просив суд призначити бухгалтерську експертизу готелю "Комфорт", оскільки протокол про встановлення її збитків після подій 13 листопада 2004 року підписав керівник свалявської філії банку "Надра".

Зі слів Різака, він не має ніякого відношення до цього готелю.

Підсудний ще раз висунув версію про те, що події у Сваляві - це розбори мукачівського і свалявського угруповань за сфери впливу.

Різак звертав увагу суду на деякі протиріччя в протоколах допиту студентів.

Він категорично відкинув показання екс-начальника свалявського райвідділу міліції Івана Бізили про те, що телефонував йому й давав вказівки про виселення студентів.

Різак обвинуватив міліцію в бездіяльності й небажанні захистити студентів.

Він також попросив суд дочекатися висновку Верховного Суду щодо законності рішення Свалявського райсуду від 31 січня 2006 року.

За його інформацією, цей райсуд уже визнав Різака винним і засудив 4 осіб з відстрочкою виконання вироку. Різак уточнив, що ні він, ні його адвокати не знали про суд і не були присутніми на його засіданні.

Нагадаємо, що 5 жовтня 2006 року суд поновив засідання у справі Різака.

Йому інкримінуються такі злочини, як доведення до самогубства, перевищення влади або службових повноважень, одержання хабара в особливо великому розмірі, службова підробка, перешкоджання здійсненню виборчого права, організація масових безпорядків, пишуть Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Суд заслухав закарпатського екс-губернатора Різака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути