четвер, 27 липня 2023 10:50

Скнилівська трагедія: 21 рік тому літак упав на людей
5

27 липня 2002 року на військовому летовищі "Скнилів" у Львові під час авіашоу, присвяченого 60-річчю 14-го авіаційного корпусу Військово-Повітряних сил України, на людей впав літак Су-27
Фото: armyinform.com.ua
Літак був перевантажений пальним, тому не зміг в потрібний момент набрати необхідну висоту
27 липня 2002 року на військовому летовищі "Скнилів" у Львові під час авіашоу, присвяченого 60-річчю 14-го авіаційного корпусу Військово-Повітряних сил України, на людей впав літак Су-27
Постраждали понад  350 осіб, загинули - 77 з яких 28 дітей
Командира Су-27 Володимира Топонара засудили на14 років ув'язнення. Вийшов на волю через 11 років

Сьогодні, 27 липня, виповнюється 21 рік від дня Скнилівської авіакатастрофи. Це за кількістю жертв найбільша в Європі аварія в історії авіашоу.

2002 року на військовому летовищі "Скнилів" у Львові під час авіашоу, присвяченого 60-річчю 14-го авіаційного корпусу Повітряних сил України, на людей упав літак Су-27. Досвідчені пілоти не змогли виконати фігуру найвищого пілотажу - "напівпетлю". Борт спочатку зачепив дерево, далі крилом землю, кілька разів перевернувся, врізався в натовп глядачів і загорівся. Загинули 77 людей. 28 із них - діти. Ще понад 350 осіб зазнали травм.

За штурвалом сиділи пілоти вищої категорії Володимир Топонар і Юрій Єгоров. Вони мали керувати літаком на МіГ-29, проте за збігом обставин літак не змогли відправити до Львова. Машину замінили на фатальний винищувач. Пілоти катапультувалися й зазнали незначних травм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найстрашніше - побачити, як літак падає на людей" - очевидці про Скнилівську трагедію

Тодішній президент України Леонід Кучма поклав усю провину на військових. Звільнили з посади головнокомандувача Збройних сил України генерал-полковника Віктора Стрельникова. Водночас міністр оборони України Володимир Шкідченко подав прохання про відставку. Однак її не прийняли.

Розслідуванням авіакатастрофи займалася Генеральна прокуратура і спеціальна комісія Міністерства оборони України. Виявили, що літак був заправлений на 3 т більше, ніж було необхідно. У результаті Топонар не зміг правильно оцінити його вагу й допустив небезпечне зближення із землею. За його версією причиною трагедії стало те, що літак не добрав потужності лівим двигуном. У результаті він не вийшов із піке й нахилився на один бік.

Винуватцями трагедії назвали пілотів - полковника Володимира Топонара й другого пілота полковника Юрія Єгорова. Першого засудили до 14 років ув'язнення. Звільнили через 11 років. Юрія Єгорова засудили до восьми років. Звільнили через два з половиною роки.

Анатолія Третьякова, заступника командувача 14-го авіакорпусу, засудили до шести років ув'язнення, так само як і Юрія Яцюка, заступник керівника польотами. Анатолія Лукіниха, начальника служби безпеки польотів 14-го авіакорпусу, засудили до чотирьох роки позбавлення волі умовно.

Ніхто зі звинувачених своєї провини в трагедії не визнав.

Щороку 27 липня в каплиці, яку спорудили після трагедії неподалік від аеродрому, служать панахиду. Туди рідні й близькі приходять із портретами загиблих.

Зараз ви читаєте новину «Скнилівська трагедія: 21 рік тому літак упав на людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути