Ексклюзиви
вівторок, 11 травня 2021 14:47

Розумієш, яке це щастя - просто відчинити двері й вийти: Антоненко про своє звільнення із СІЗО

Розумієш, яке це щастя - просто відчинити двері й вийти: Антоненко про своє звільнення із СІЗО
Учасника російсько-української війни, музиканта Андрія Антоненка випустили зі слідчого ізолятора під цілодобовий домашній арешт. За ґратами він провів 504 дні. Фото: wz.lviv.ua

В учасника російсько-української війни, музиканта Андрія Антоненка, який 504 дні просидів у слідчому ізоляторі, після виходу на волю є проблеми зі здоров'ям.

У політв'язня погіршився зір. Про це він розповів в інтерв'ю виданню Watchers Media 7 травня.

"За 10 місяців сидіння в ізоляторі тимчасового утримання погіршився зір. Там у камерах вікон немає. Ні, номінально вони є, звісно. Але чи то замазані фарбою, чи то заклеєні. І ти не бачиш, що знадвору", - розповів Андрій Антоненко.

Музикант розповів, чого йому найбільше хотілося після виходу на волю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антоненка випустили з-під варти

"Сидиш за ґратами й розумієш, яке це щастя - просто відчинити двері й вийти. Побачити у вікні дерево. Чи кран, який щось підіймає. Потримати в руці виделку. Зав'язати шнурки. Люди думають про якісь свої проблеми. А в мене була проблема: просто вийти кудись. Чи побути в туалеті на самоті. Ще питали, мовляв, хіба на війні простіше, ніж в ув'язненні? Мовляв, там же вбити можуть! Так, але й у тюрмі вбити можуть. А на війні - ти вільний. І поруч - свої люди", - розповів чоловік.

Він додав, що хотілося пограти на гітарі, але довго не зміг.

"Просто бажання немає. Або я боюся. Не знаю. Наче блок стоїть і все. Поки на інструменти дивлюся більше", - каже Антоненко.

20 липня 2016-го приблизно о 07:45 стався вибух в автомобілі на перехресті вул. Богдана Хмельницького та Івана Франка в Києві. У результаті вибуху загинув відомий журналіст Павло Шеремет. 12 грудня поліція назвала підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Це музикант і доброволець Андрій Антоненко, дитяча кардіохірургиня й волонтерка Юлія Кузьменко та військова медсестра Яна Дугарь. Їхні імена пролунали на брифінгу, де були присутні керівники Нацполіції, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, тодішній генпрокурор Руслан Рябошапка й президент Володимир Зеленський. Трьох підозрюваних того ж дня затримали. Наступного дня Печерський районний суд у Києві обрав запобіжні заходи. Антоненка й Кузьменко арештували на два місяці без права на заставу. Дугарь відправили під цілодобовий домашній арешт.

Зараз ви читаєте новину «Розумієш, яке це щастя - просто відчинити двері й вийти: Антоненко про своє звільнення із СІЗО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути