Ексклюзиви
пʼятниця, 18 березня 2011 08:24

Розкрили вбивство редактора газети чотирнадцятилітньої давнини

Розкрили вбивство редактора газети чотирнадцятилітньої давнини

Одеська міліція через 14 років затримала замовника вбивства редактора газети Вечірня Одеса Бориса Дерев'янка, заявив на брифінгу в четвер начальник управління карного розшуку Головного управління МВС України в Одеській області Андрій Пінігін.

За його словами, замовник вбивства затриманий і знаходиться в СІЗО. Двоє посередників замовника вже мертві.

За словами Пінігіна, справу передано до Генпрокуратури, тому що відомі замовник і виконавець вбивства.

"Таким чином, вбивство можна вважати розкритим", - сказав правоохоронець.

Як повідомлялося, вранці 11 серпня 1997 року дорогою на роботу був убитий головний редактор однієї з провідних газет Одеської області Вечірня Одеса Борис Дерев'янко. Він був застрелений за 500 м від будівлі, де розташовувалася редакції газети.

У березні 1999 року суд засудив за вбивство Дерев'янко Олександра Глека до найвищої міри покарання - розстрілу. Однак, незважаючи на винесений смертний вирок, залишилися нез'ясованими замовники та посередники скоєного злочину.

Під час судового розгляду було встановлено факти грубого порушення законодавства при проведенні попереднього слідства, з матеріалів справи зникли найважливіші речові докази.

У 2006 році повідомлялося, що вбивство Дерев'янка на рахунку у банди Василя Мар'янчука.

***

У 1997 році указом президента України був введений мораторій на застосування смертної кари. У 1999 році Конституційний суд України визнав неконституційність смертної кари. У 2000 році Верховна Рада України ратифікувала протокол № 6 до Європейської конвенції про захист прав людини й основних свобод щодо скасування смертної кари і внесла зміни до кримінального, кримінально-процесуального та виправно-трудового кодексів України, а смертну кару було замінено на довічне ув'язнення.

У 2002 році Україна приєдналася до протоколу № 13 до Європейської конвенції з прав людини, що передбачає остаточне скасування смертної кари за будь-яких обставин - в мирний і воєнний час.

З 1997 року смертні вироки не приводилися у виконання на територіях держав-членів Ради Європи та Європейського союзу. Смертна кара поки ще не скасована у законодавчому порядку на всьому Європейському континенті.

Зараз ви читаєте новину «Розкрили вбивство редактора газети чотирнадцятилітньої давнини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути