Ексклюзиви
неділя, 07 серпня 2022 14:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія обстріляла Запорізьку АЕС, ракети влучили в майданчик біля ядерних відходів

Росія обстріляла  Запорізьку АЕС, ракети влучили в майданчик біля ядерних відходів
Російські військові знову обстріляли майданчик Запорізької АЕС. Цього разу ядерної катастрофи дивом вдалося уникнути. Фото: t.me/energoatom_ua

Російські військові знову обстріляли майданчик Запорізької АЕС та Енергодар ввечері 6 серпня.

Ракети влучили поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Про це повідомляє Енергоатом у Telegram.

"Вони влучили по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП). Вочевидь, цілили саме по контейнерах ВЯП, які просто неба зберігаються поруч із місцями обстрілу. 174 контейнери, в кожному з яких по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що через ворожі ракетні обстріли пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП Запорізької АЕС. Тому вчасне виявлення та реагування в разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації з контейнерів відпрацьованого ядерного палива неможливе, підкреслили в Енергоатомі.

Також повідомляється, що через безліч дрібних осколків від вибухів пошкоджені майже 800 кв. м віконних поверхонь в різних будівлях станції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Частина Запорізької АЕС може бути замінована – ISW

Внаслідок вибухів отримав осколкове поранення один працівник ЗАЕС – його доправили в міську лікарню.

"Всі російські військові, яких на майданчику ЗАЕС від дня її захоплення перебуває до 500 осіб, а також персонал терористичного Росатома заздалегідь сховалися в бункерних приміщеннях станційних кризового центру та центру технічної підтримки", – зазначають у повідомленні.

За даними Енергоатома, окупанти стріляли також поблизу території заводу будівельних конструкцій та по водозабору Енергодара.

"Цього разу ядерної катастрофи дивом вдалося уникнути", – підкреслили в Енергоатомі.

У компанії вкотре наголосили на необхідності термінового виведення озброєних військових РФ з території цивільного ядерного об'єкта України – ЗАЕС. Та встановлення в районі розташування найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції демілітаризованої зони.

В Енергодарі на Запоріжжі пролунали нові вибухи біля атомної електростанції. Їх було чутно близько 17:00 6 серпня. Є загроза некерованої ядерної катастрофи, повідомили в Енергодарській міськраді.

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі попереджає про ядерну катастрофу в Україні. Він наполягає на місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію.

Зараз ви читаєте новину «Росія обстріляла Запорізьку АЕС, ракети влучили в майданчик біля ядерних відходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути