Ексклюзиви
понеділок, 23 липня 2007 10:55

Постраждалі в "фосфорній аварії" будуть добиватися компенсацій у Страсбурзькому суді

Мешканці населених пунктів, що постраждали в результаті "фосфорної" катастрофи в Львівській області хочуть подати позов до Європейського суду з прав людини.

Про це заявив член ініціативної групи із захисту прав постраждалих Андрій Бурсов

"Ми добиватимемося компенсацій від Казахстану", – заявив Бурсов. За його словами, вже 20 жителів Бузького району Львівської області висловили твердий намір звернутися до Страсбурга.

"Зараз ми дочекаємося висновків комісії із розслідування нашої катастрофи, після чого знайдемо адвокатів і розпочнемо", – розповів Бурсов.

У той же час, на його думку, державна комісія сенсаційних висновків не зробить. "У нас часто буває, що винними залишаються зовсім не ті. А ми, незалежно від висновків комісії, звинувачуватимемо Казахстан", – заявив Бурсов.

Він упевнений, що порушення правил перевезення небезпечних хімікатів і стало причиною трагедії. Бурсов додав, що зараз ініціативній групі потрібно з"ясувати, кому належали безпосередньо цистерни, хто відповідає за безпеку перевезень та інші моменти, необхідні для подачі позову.

На питання про те, хто допомагає постраждалим, Бурсов відповів: "Та ні, ми ні на кого не сподіваємося. Нікому скандал не потрібний. Хоча, я не виключаю, що напередодні виборів, деякі політики заявлять про підтримку. Але Страсбург – це тривалий процес, і сподіватися на емоції не варто. Ми підемо до кінця", – наголосив Бурсов.

За його словами, постраждалі від казахського фосфору вимагатимуть, перш за все, оплати медичного обстеження, а за необхідності – відповідного лікування за рахунок винуватця аварії.

Бурсов також сказав, що деякі позивачі жадають моральної компенсації, інші наполягають також на незалежній експертизі ґрунту і води. Вартість усіх позовів, за словами члена ініціативної групи, ще не відома. Проте вже зараз "можна сміливо говорити про десятки мільйонів доларів", – резюмував Бурсов.

Тим часом, казахстанська компанія-виробник жовтого фосфору – "Казфосфат" – стверджує, що залізничні цистерни для його перевезення були в технічно справному стані.

Також представник казахського заводу повідомив, що фосфор на території Львівщини вже не був власністю "Казфосфата", а належав голландській стороні, повідомляє КуПол.

Зараз ви читаєте новину «Постраждалі в "фосфорній аварії" будуть добиватися компенсацій у Страсбурзькому суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути