понеділок, 30 березня 2015 17:01

Литва звинуватила російського генконсула у шпигунстві

Литва звинуватила російського генконсула у шпигунстві
Фото: klaipeda1945.org

Генеральний консул у Клайпеді Володимир Малигін працював на Службу зовнішньої розвідки Росії та хотів отримати секретну інформацію про політику та енергетичні проекти країни.

Про це йдеться у звіті департаменту держбезпеки Латвії, передає "Delfi".

"У квітні з Литви був висланий співробітник СЗР В. Малигін, який під прикриттям посади генерального консула Росії в Клайпеді підтримував зв'язки з керівництвом самоврядувань, представниками організацій російських співвітчизників і керівництвом стратегічних компаній", - йдеться у звіті.

У документі говориться, що Малигін хотів отримати секретну інформацію про "позиції політичних партій під час виборів президента Литви" і "перспективи проекту терміналу скрапленого газу".

"Співробітник СЗР спонукав литовських політиків і підприємців підтримувати позицію Росії в питанні про спрощений візовий режим для жителів прикордонних територій Литви і Калінінградської області, формував їх думку про те, що Литва у відносинах з Росією повинна проводити іншу політику і керуватися прагматичними інтересами", - стверджує департамент.

На посаді генконсула Малигін не пробув і двох років - він був призначений на неї у вересні 2012 року. У квітні минулого року представники російського консульства говорили, що він повертається до Москви через закінчення терміну повноважень. Литва, у свою чергу, у цей же час повернула до Вільнюса консулів у Калінінградської області та Санкт-Петербурзі.

Всього з Литви "за активну шпигунську діяльність" були вислані "три співробітника російської розвідувальної резидентури", йдеться в звіті ДДБ. На думку департаменту держбезпеки, "їх діяльність була пов'язана з вербуванням агентів і незаконним збором розвідувальної інформації".

Зараз ви читаєте новину «Литва звинуватила російського генконсула у шпигунстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути