понеділок, 24 вересня 2018 18:10

Кожен сотий довічник сидить за нескоєний злочин

Кожен сотий довічник сидить за нескоєний злочин
В Україні з приблизно 1,5 тис. засуджених до довічного позбавлення волі осіб щонайменше кожен сотий відбуває покарання за злочин, який не скоював. Фото - Укрінформ

В Україні з приблизно 1,5 тис. засуджених до довічного позбавлення волі осіб щонайменше кожен сотий відбуває покарання за злочин, який не скоював. Про це на брифінгу повідомив адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Левицький.

"Серед цих 1,5 тис. осіб щонайменше кожен сотий є абсолютно не причетний до злочину, за який його було засуджено. Тобто мінімум 15 осіб жодним чином не винні в тому, за що їх засудили до найсуворішого виду кримінального покарання", - сказав Левицький.

У Верховній Раді вже третій рік не можуть ухвалити законопроект №2033а, який вирішує проблему такої категорії довічно ув'язнених осіб. Законопроект вже пройшов перше читання. За словами Левицького, ним передбачається дозволити довічно засудженим звернутися до суду апеляційної інстанції з проханням переглянути вирок. Мова йде про довічно ув'язнених осіб, які були засуджені за Кримінально-процесуальним кодексом від 1960 року, який діяв до 2012 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивцю семи людей випустили на волю

Про необхідність прийняття цього законопроекту заявив ще один представник УГС, координатор проектів Андрій Діденко.

Він зазначив, що на сьогодні довічно ув'язнені особи, щодо яких є рішення всіх трьох судових інстанцій, фактично і юридично позбавлені можливості добитися судового перегляду своєї справи. Тому, за словами Діденка, прийняття законопроекту №2033а дозволило би виправдати осіб, які безпідставно засуджені до довічного позбавлення волі.

Мораторій на смертну кару в Україні почав діяти з 1996 року. Тоді з'явилися перші довічники. Довічне ув'язнення передбачає, що людина в спокутування провини залишається в місцях позбавлення волі до самої смерті, і не важливо від чого вона померла. Проте і вони мають шанс вийти на свободу — звернувшись до президента з проханням про помилування.

Зараз ви читаєте новину «Кожен сотий довічник сидить за нескоєний злочин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути