Ексклюзиви
четвер, 04 червня 2020 05:25

Діти благали про допомогу і стрибали з вікон: 16 людей загинули в пожежі

Діти благали про допомогу і стрибали з вікон: 16 людей загинули в пожежі
Коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу загорівся в Одесі 4 грудня. У приміщенні було близько 400 людей. Більшість встигли вибігти на вулицю. Дехто стрибав із вікон будівлі. 16 осіб загинули. Фото: Думская

4 червня минає 6 місяців від масштабної пожежі у Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу на вул. Троїцькій, 25.

Шестиповерхова будівля зайнялася близько десятої ранку 4 грудня. Вогонь охопив три верхні поверхи — близько 4 тис. кв. м. У приміщенні було близько 400 людей. Діти благали про допомогу, стрибали на асфальт і припарковані автомобілі. Загинули 16 студентів, викладачів і рятувальник. Ще 32 - постраждали. Мали отруєння чадним газом і опіки. Хто стрибав — забиття та садна.

Трагедія сталася через займання побутового електричного обладнання на третьому поверсі коледжу, за даними слідства. Також у приміщенні не було виявлено жодного вогнегасника, а автоматична система оповіщення була відсутня. Склад вогнегасників знайшли під ліжком у коменданта. Оповіщення про пожежу в коледжі здійснювалося шляхом натискання на застарілу сигналізацію типу "Ревун" на першому поверсі.

У справі – 5 підозрюваних. Це колишній керівник одеських рятувальників та 4 працівників коледжу. Серед них поет Андрій Хаєцький, який до пожежі обіймав посаду заступника директора з адміністративно-господарської роботи і на момент трагедії уже звільнився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти кричали в телефони: "Мамочка, я люблю тебе!"

"Андрій може отримати найжорсткішу міру покарання серед усіх, кого хочуть притягнути до відповідальності. Відповідальній за правила протипожежної безпеки завгоспу Тетяні Хомич інкримінують службову недбалість з терміном до п'яти років за ґратами. Те ж саме - директору коледжу Любові Кочерзі, їм визначили запобіжний захід - домашній арешт. Завідувачку відділення економіки і права, в кабінеті якої, за версією слідства, загорівся електроприлад, також відправили під домашній арешт. Андрій не був відповідальним за протипожежну безпеку і був звільнений на момент трагедії. Після нього на посаду заступника директора з адміністративно-господарської роботи прийшла Світлана Соловей, яка проходить свідком у цій справі. Андрію ж, за звинуваченням, загрожує до 8 років в'язниці. Відповідальним за протипожежну безпеку в коледжі при цьому насправді був Олексій Коваль, який проходить тільки свідком. Не проходить ніяк взагалі у справі пожежний інспектор, який 2017 року дав директору висновок про те, що будівля відповідає нормам протипожежної безпеки", - розповів кореспондентові Gazeta.ua Юрій Дяченко, товариш Хаєцького.

Досудове слідство у справі триває, кажуть у прокуратурі.

Тим часом згорілу будівлю коледжу, яка є пам'яткою архітектури, Одеська міська рада вирішила демонтувати. Оскільки відновити її неможливо.

Викладачеві Одеського коледжу економіки, а також командиру загону ДСНС, які загинули в пожежі, президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України. Згідно з указом, загиблі удостоєні нагород "за героїзм і самопожертву, виявлені при рятуванні людей під час пожежі".

Зараз ви читаєте новину «Діти благали про допомогу і стрибали з вікон: 16 людей загинули в пожежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути