Ексклюзиви
середа, 12 травня 2021 18:10

Дитячих суїцидів в Україні більшає: назвали цифри

Дитячих суїцидів в Україні більшає: назвали цифри
В Україні з початку року кількість дитячих самогубств перевищила статистику за весь 2020 рік. Фото: pixabay.com

В Україні з початку року кількість дитячих самогубств перевищила статистику за весь 2020 рік.

Більше до них схильні дівчата. Хлопці ж більше схильні до ризикової поведінки та прояву агрессіі, розповів заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов, передає Цензор.НЕТ.

"Ми це питання піднімаємо на всіх рівнях. Цифри просто шокують. Тільки за 4 місяці поточного року (дані на 26.04) вже перевищено рівень всього 2020 року кількості суїцидів або спроб: 126 неповнолітніх проти 123. Менше, ніж за місяць приріст склав більше 24% ", - зазначив Мемедов.

Крім цього, він повідомив, що найбільше таких фактів зареєстровано в Києві і області - 25. Лідируючі позиції також займають Рівненська та Одеська області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житель Дніпра викинувся з вікна багатоповерхівки та впав на жінку

"До речі, за весь минулий рік Одеса очолювала цей страшний список. Найчастіше до суїцидальних настроїв схильні до дівчинки. З початку року їх уже 95. За словами фахівців, в цілому підлітки ще не в змозі повноцінно аналізувати ситуацію, що склалася і знайти вихід. В результаті вирішенням проблеми" тут і зараз " є трагедія. При чому, навіть якщо зараз це спроба, то рано чи пізно в більшості випадків неповнолітній для себе ставить логічну крапку. До речі, на відміну від підлітків, малолітні діти - до 14 років - не розуміють, що вони йдуть назавжди, вони сприймають це як перехід в якийсь чарівний світ. А я, нагадую, третина дітей такого віку здійснюють самогубства або спроби. Тому ще раз акцентую увагу, що вирішенням питання повинна займатися не тільки прокуратура, а все держоргани і, звичайно ж батьки ", - каже Мамедов.

На негативну динаміку впливають загалом ситуація в країні: економічні проблеми, військова агресія, Covid-19.

"В одному з кримінальних проваджень за фактом самогубства дівчинки встановлено, що за період карантину вона втратила інтерес до навчання, хоча раніше була досить успішна. На цьому тлі почалися проблеми з батьками, рішенням яких став суїцид. Крім того, велику частину часу діти мають доступ до Інтернету, медіа ресурсів, де допускається детальне висвітлення подій, що може призводити до таких небезпечних наслідків, як наслідування суїцидальної поведінки інших дітей. Тут відкривається широке поле "можливостей" для віртуальних знайомств, кібер-злочинців ", - додав Мамедов.

Він також зазначив, що за кожним таким фактом починається кримінальне провадження.

"Тобто 126 дітей і стільки ж зареєстровано виробництв. Залежно від обставин, встановлених на момент внесення в ЕРДР, це може бути ст.115, тобто" умисне вбивство ", але з додатковою відміткою про самогубство. При наявності достатніх даних кваліфікація може бути змінена на ст. 120, тобто "доведення до самогубства" Тільки в цьому році встановлено двоє неповнолітніх, які створили "групи смерті", пропагували нанесення самоушкоджень і суїциди. У Києві та Запоріжжі. встановлено і ряд потерпілих і, на щастя, фактів смерті не було ", - заявив заступник генпрокурора.

В Одесі 11-річний хлопчик загинув внаслідок падіння з балкону сходового майданчику, орієнтовно з 19-го поверху житлового будинку. Трагедія сталася ввечері 24 січня на вул. Михайлівській, 8.

Зараз ви читаєте новину «Дитячих суїцидів в Україні більшає: назвали цифри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути