пʼятниця, 09 березня 2007 13:34

Більше 100 стрижнів твердого урану зникли у Конго

Голову Центру з атомної енергії Конго заарештовано за підозрою в контрабанді ураном.

За повідомленнями одного зі щоденних видань країни, зникло понад 100 стрижнів твердого урану і невідома наразі кількість рідкого урану, який зберігався в спеціальних місткостях. Те ж видання повідомляє, що зникнення в Кіншасі - одна з ланок контрабанди урану, що триває вже декілька років.

Уран, який видобувають в південних провінціях Конго, свого часу застосовувався при створенні американських атомних бомб, які згодом було скинуто на японські міста Хіросіму і Нагасакі 1945 р.

В 1958 на знак подяки за надану радіоактивну речовину влада США заснувала в Конго Центр з атомної енергії. Його створили на території університетського містечка, і призначався він тільки для проведення досліджень. Проте, коли наприкінці 1970-х років минулого сторіччя з центру зник урановий стрижень, багато хто почав сумніватися в доцільності і безпеці центру.

Крім того, будівля центру почала частково руйнуватися. Багато хто непокоїться, що щонайменший обвал може призвести до непоправних наслідків, повідомляє ВВС.

Зараз ви читаєте новину «Більше 100 стрижнів твердого урану зникли у Конго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути