вівторок, 11 травня 2021 17:41

Як смерть українця в Португалії реформувала міграційну службу країни

Як смерть українця в Португалії реформувала міграційну службу країни
40-річний Ігор Гоменюк прилетів до Лісабона у пошуках роботи. В аеропорту з'ясувалося, що у нього прострочена віза, а тому у в'їзді до країни йому відмовили. Чоловіка забрали до спеціальної кімнати для тимчасово затриманих й там сильно побили кийками та ногами. Фото: facebook.com/Оксана Гоменюк

За смерть українця 40-річного Ігоря Гоменюка в Португалії трьох прикордонників покарали ув'язненням на термін від семи до дев'яти років. Окрім того, уряд країни розформував імміграційну службу країни.

Адвокати обвинувачених подаватимуть апеляцію. Захист родини загиблого теж хоче оскаржувати рішення суду. Адвокат родини Гоменюка Жозе Ґашпар Швалбах наголосив, що ця справа має стати застереженням для всіх силових державних служб Португалії.

"Ми задоволені тим, що вперше в Португалії троє інспекторів SEF засуджені до позбавлення волі за вбивство іноземного громадянина. Та навіть попри те, що колегія суддів визнала провину інспекторів важкою, вона не засудила їх до максимального покарання за злочин, яке становило б 16 років. З цієї причини ми вважаємо, що є підстави для оскарження", – повідомила перекладачка адвоката родини Гоменюка Анна Гуцул, передає Радіо Свобода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За вбивство українця виплатять компенсацію

Не вдовольнило рішення суду й представників української громади в Португалії. Вони вважають, що покарання заслуговують і інші люди, причетні до загибелі Гоменюка, зокрема лікарі й посадовці, які намагалися приховати злочин.

Керівник португальського відділення Amnesty International Педру Нету раніше зазначав, що "злочин, скоєний проти громадянина України, не був поодиноким випадком". Були й інші випадки жорстокого поводження з іноземцями, які прибувають до Португалії.

У Португалії засудили вбивць українця 40-річного Ігоря Гоменюка. Це – інспектори міграційної служби Дуарте Лаха, Луїс Сілва й Бруно Соуза. Обвинувачених визнали винуватими в посяганні на фізичну недоторканність. Лаха й Сілва отримали дев'ять років в'язниці, Соуза - сім. Таке рішення виніс суд Лісабона 10 травня. Водночас суддя Руї Коельо, який розглядав справу, заявив, що обвинувачені не планували вчинити умисне вбивство.

Зараз ви читаєте новину «Як смерть українця в Португалії реформувала міграційну службу країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути