понеділок, 25 березня 2019 09:01

Адвоката застрелили і закопали в садку

Автор: Peps
  Адвокат Юрій Грабовський зник за п’ять днів до суду над своїм підзахисним російським спецназівцем ГРУ Олександром Александровим. Грабовського застрелили й закопали в садку неподалік міста Жашків на Черкащині
Адвокат Юрій Грабовський зник за п’ять днів до суду над своїм підзахисним російським спецназівцем ГРУ Олександром Александровим. Грабовського застрелили й закопали в садку неподалік міста Жашків на Черкащині

Три роки тому неподалік Жашкова на Черкащині знайшли мертвим адвоката 44-річного Юрія Грабовського. Його застрелили та закопали на території покинутого саду. Зник 5 березня. Перед цим поїхав у відрядження до Одеси. Оселився в готелі "Аркадія" на два дні. Свої речі з номера не забрав. На сторінці у Facebook написав, що вирушив у Єгипет.

20 березня 2016-го в Одеському аеропорту затримали першого підозрюваного у зникненні адвоката, за кілька днів — другого. Це Артем Яковенко та Максим Чміль. Вони вказали місце злочину. Розповіли, що вивезли адвоката з Одеси під дією психотропних речовин. Наділи на ногу браслет. Його видали за такий, що мав підірватися при спробі втекти.

Автор: Facebook Оксани Соколовської
  Підозрювані у вбивстві адвоката Юрія Грабовського Артем Яковенко та Максим Чміль
Підозрювані у вбивстві адвоката Юрія Грабовського Артем Яковенко та Максим Чміль

2,5 року Шевченківський районний суд Києва розглядає справу. Проте мотив злочину поки не встановлений. Про це кореспондентові Gazeta.ua розповів адвокат потерпілої сторони 45-річний Сергій Вілков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шукаючи тіло Грабовського, поліція відкопала ще один труп

"У справі досі тривають суди. Уже відбулося 150 засідань. Як і раніше вони проходять у закритому режимі за клопотанням прокурора, певно є що приховувати. Один із підозрюваних своєї вини взагалі не визнає. Інший визнає частково, але в якій частині, не відомо, бо не свідчив. Мотив теж не встановлений. Все пов'язують з професійною діяльністю", - каже Вілков.

Автор: ТСН
  Юрія Грабовського застрелили та закопали на території покинутого саду
Юрія Грабовського застрелили та закопали на території покинутого саду

Остання справа, якою займався Грабовський - захищав у суді російського бійця спецназу ГРУ Олександра Александрова (навесні 2015 року був разом із Євгеном Єрофеєвим захоплений в полон на Донбасі, у травні 2016 року їх обміняли на Надію Савченко, яка перебувала у російській в'язниці, - Gazeta.ua).

"В нього були різні справи, Юрій брався за найскладніші. Найлегше списати на справу ГРУшників, бо на оприлюдненому відео Юрій говорить, що відмовиться від захисту Александрова. Але ми будемо опитувати свідків, підозрюваних, щоб істину з'ясувати, щоб зрозуміти мотиви, встановити замовника та організатора злочину. І щоб усі понесли заслужене покарання", - додає адвокат.

Юрій Грабовський мав свою адвокатську компанію, був ще й державним захисником. Багатьох захищав під час Майдану. Перед загибеллю йому погрожували. Одружений не був, дітей не мав. Сестра Ольга проживає за кордоном.

Юрія Грабовського поховали 2 квітня 2016 року на столичному Лісовому кладовищі. Перед цим відбулася церемонія відспівування юриста у Трапезній церкві Києво-Печерської Лаври. Відспівували Грабовського в закритій труні.

Зараз ви читаєте новину «Адвоката застрелили і закопали в садку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути