Щоб не шкодувати про вжитий у новорічну ніч алкоголь, не обов'язково повністю відмовлятися від спиртного. Можна споживати з розумом.
Поради та лайфхаки, які допоможуть обійтися без похмілля на свята опублікувало радіо Максимум.
1. Почніть пити заздалегідь
Не варто вливати в себе алкоголь за місяць до свят. А от прийняти невеликий "аперитивчик" перед застіллям – самий раз.
Вчені довели, що якщо за деякий час до застілля прийняти невелику дозу, то в організмі активізується захисний "протиалкогольний" механізм.
Починайте пити не пізніше ніж за 2 години, але не раніше, ніж за 5 годин до застілля.
2. Пийте невеликими порціями
Це потрібно для того, щоб прискорити переробку алкоголю організмом. Келих шампанського за 20 секунд під час бою курантів – це, звичайно, добре. Однак такі маніпуляції заподіюють величезний стрес організму.
3. Пийте воду
Пийте звичайну мінералку, бажано без газу. Споживайте її в великих кількостях – або розбавляйте сам алкоголь, або щедро запивайте водою кожен випитий келих.
З вживанням алкоголю відбувається неправильний перерозподіл рідини в організмі: у кровеносній системі настає зневоднення, а в тканинах утворюються набряки. Все це призводить до похмілля, через яке ми потім страждємо наступного дня.
4. Пийте повільно
Наш організм здатний безболісно і навіть з користю переробляти чітко визначену кількість алкоголю. Це не більше ніж 50 грам міцних напоїв і 100 грамів сухого вина, випитих повільно. Тому робіть великі інтвервали в процесі застілля, випиваючи по 30-50 мл міцного напою, як мінімум, через півгодини після попереднього прийому.
5. Забудьте про солодке
Це стосується як солодких газованих напоїв, так і цукерок, тортиків і шоколадок. Алкоголь швидше всмоктується в кров з газами, саме тому шампанське або "віскі-кола" вважаються одним з найбільш "небезпечних" напоїв.
Що стосується солодощів, то у випадку з тортиками організм починає розщеплювати жирні солодощі, відкладаючи розщеплення алкоголю на потім. У підсумку – викид інсуліну в кров, швидке сп'яніння і жорстоке похмілля, оскільки організм встиг отруїтися токсичними речовинами через алкоголь. Шоколад у поєднанні з алкоголем дуже боляче б'є по підшлунковій. Алкоголь і без того навантажує підшлункову, викликаючи короткочасні спазми, а шоколад може заблокувати деякі протоки, внаслідок чого виникає запалення і навіть панкреатит.
6. Закусуйте
Сп'яніння, найшвидше настає на голодний шлунок. Тому їжте. Однак не все підряд. Вчені стверджують, що в поєднанні з аклоголем вживати можна далеко не всю їжу. Наприклад, білкову їжу, зокрема, різне м'ясо, поєднувати з солодкими настоянками або десертними винами гастроентерологи не рекомендують: буде утруднена секреція шлункового соку, через що м'ясо "проскочить" через шлунок і впаде в кишківник не перетравленим. Це, звичайно, не похмілля, але на ранок вас чекає бурчання і коліки в животі.
Віддавайте перевагу нежирній білковій їжі, печеним або вареним овочам, а також зелені. Усе це максимально ефективно виводить токсини з організму. Водночас фахівці не рекомендують їсти страви з часником, хроном, цибулею, гірчицею, перцем і оцтом. Це уповільнює окислення алкоголю. Крім того, гострі закуски в поєднанні з алкоголем можуть призвести до опіку слизової шлунка або стравоходу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розповіла, як вберегти печінку під час свят
7. Не сидіть на одному місці
М'язи працюють, організм збільшує споживання енергії, токсини краще спалюються, алкоголь швидше "йде" з крові. Тому більше рухайтеся, танцюйте, беріть участь в конкурсах. Вийдіть на вулицю побігати по снігу чи просто погуляйте на свіжому повітрі.
Більшість українців новорічну ніч проведуть вдома, а на святковий стіл витратять 1752 гривні.
Такі дані випливають з опитування фонду "Демократичні ініціативи" і Центру Разумкова. Про це на конференції "2018-й: підсумки і прогнози" розповіла директор фонду Ірина Бекешкіна.
Коментарі