Ексклюзиви
вівторок, 15 жовтня 2019 14:24

Помер Володимир Панченко

Помер Володимир Панченко
14 жовтня помер Володимир Панченко, український письменник та філолог. Фото: gazeta.ua

14 жовтня помер письменник Володимир Панченко, 65 років. У квітні 2018-го з'явилося повідомлення про його хворобу. Дружина Людмила Панченко збирала кошти на операцію та тривале лікування.

"Коли почалася ця історія та розійшлася перша інформація, я отримав колосальну підтримку від багатьох людей, і це стало для мене терапією. Тепер у мене немає іншого виходу - треба одужувати", - казав Панченко.

Письменник народився на Одещині. Викладав в університетах Одеси та Кіровограду. У роки незалежності переїхав до Києва. Був професором Києво-Могилянської академії, доктором філологічних наук, автором низки статей, монографій і підручників. Засновник і шеф-редактор видання "ЛітАкцент".

"Усі його книжки дуже схожі на нього - вони розумні, літературно артистичні та за кожною, як і за ним особисто, вгадується ціла бібліотека, до котрої він тягнувся своїм спраглим і сміливим розумом", - пише Михайло Слабошпицький, який понад 40 років дружив із Панченком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Від Франка до Андруховича" - Володимир Панченко видав книжку про класиків

У житті письменник намагався дотримуватися трьох принципів: "Під лежачий камінь вода не тече", "Не тримай камінь за пазухою", "Крапля камінь точить". 2019-го став почесним громадянином Кропивницького. Через стан здоров'я відзнаку отримала родина Панченків: дружина, син, донька та онука.

Панченка поховають 17 жовтня біля пам'ятника Володимиру Винниченку. Так заповів сам письменник.

"Маємо традицію самознищення. Найголовніше для країни – національна солідарність". Панченко дав розлоге інтерв'ю журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Помер Володимир Панченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути