пʼятниця, 23 листопада 2018 16:31

Помер легендарний "Майор Вихор"

  У 1944 році "майор Вихор" зі своєю групою роздобув німецький план мінування Кракова, саме завдяки їм місто було врятовано від знищення.
У 1944 році "майор Вихор" зі своєю групою роздобув німецький план мінування Кракова, саме завдяки їм місто було врятовано від знищення.

Євген Степанович Березняк - легендарний український розвідник, один із рятівників Кракова від його підриву нацистами під час Другої світової війни. Він помер 23 листопада 2013-го у віці 99 років.

Письменник Юліан Семенов написав про нього роман "Майор Вихор", а Євген Ташков зняв 3-серійний художній фільм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від інсульту помер відомий український фотохудожник

З осені 1941-го Березняк був у радянському підпіллі на Дніпропетровщині.

У 1943-44-х вчився в Головному розвідувальному управлінні Генштабу СРСР. В ніч на 19 серпня 1944-го на чолі розвідувальної групи "Голос" десантувався на території окупованої Польщі під Краковом. Одразу ж після висадки потрапив у полон, за кілька днів утік із гестапо, знайшов на явочній квартирі решту групи і розпочав роботу.

Групі "Голос" на чолі з капітаном Березняком вдалося повністю розвідати Краківський укріпрайон, зібрати і передати до штабу 1 Українського фронту достовірну інформацію про дислокацію нацистських армій, корпусів і дивізій, повітряних ескадр.

Найважливішими операціями групи були: отримання від німецької абвер-команди №115 (від завербованого фельдфебеля Курта Хартманна) плану мінування Кракова, розкриття складу, озброєння та дислокацію всіх дивізій і корпусів, що входили до складу 17 польової армії, яка тримала оборону перед військами 1 Українського фронту.

Після завершення роботи групи Березняк за перебування у нацистському полоні потрапив до табору НКВД.

  Книга спогадів, видана у 1987 році
Книга спогадів, видана у 1987 році

Загалом Євген Степанович написав близько 100 наукових матеріалів. Автор книг-спогадів "Я - Голос" (1971), "Пароль Dum Spiro" (1987), "Операція "Голос" (1992), виданих загальним накладом 2 млн екземплярів.

Деякі з нагород: "Віртуті Мілітарі" (1964, Польща), орден Вітчизняної війни І ступеня (1965), ордени Богдана Хмельницького трьох ступенів (1999-2005). Герой України (2001).

Ввечері 17 листопада у віці 88 років померла відома українська оперна співачка Діана Петриненко.

Зараз ви читаєте новину «Помер легендарний "Майор Вихор"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути