четвер, 22 червня 2017 15:31

Нардепові при житті встановили пам'ятник

Нардепові при житті встановили пам'ятник
Омелян Парубок 5 разів обрався депутатом Верховної Ради України. Фото - Вікіпедія

20 червня у Баштечках Жашківського району на Черкащині помер колишній народний депутат від Комуністичної партії України, двічі Герой Соціалістичної праці Омелян Парубок. Йому було 78 років. Причину смерті не розголошують. Про це повідомляє прес-служба обласної державної адміністрації.

Народився у селянській родині у Баштечках. У 15 років почав працювати у місцевому колгоспі – різноробочим, потім трактористом. Більше 30 років свого життя вирощував цукрові буряки. Разом з науковцями запровадив інтенсивну технологію вирощування цієї культури з мінімальними затратами ручної праці та коштів.

Очолювана Омеляном Парубком механізована ланка добивалася високих врожаїв, що сягали по 500 центнерів з одного гектара. Спочатку новаторська технологія називалася жашківською, потім черкаською, а згодом – українською. За це при житті йому становили пам'ятник у рідному селі.

З 1975 по 1986 роки Омелян Парубок обирався депутатом Верховної Ради УРСР, а у 1989-1991 – народним депутатом СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілот планера помер у повітрі, його учениця на руках лікаря

Із здобуттям незалежності України ставав народним депутатом п'ять разів – 2-го, 3-го, 4-го, 5-го і 7-го скликань, входив до складу комісій Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин та з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, де відстоював інтереси працівників аграрного сектора економіки, сільських мешканців, простих громадян. Був переконаний, що мораторій на продаж землі в Україні стримує її розбазарювання.

У 2010-2012 роках був обраний депутатом Черкаської обласної ради.

Перед своїм 70-річчям він добровільно відмовився від своїх депутатських повноважень у Верховній Раді, квартири в Києві і повернувся в рідне село на Жашківщині.

"Може, комусь із моїх колег-депутатів і подобається протирати штани в парламенті, інколи промовляти з трибуни глибокодумні фрази. Голі декларації – і ніяких дій! А бути баластом, гаяти час я не звик", – пояснив причину своєї відставки Омелян Никонович.

Поховають Омеляна Парубка 22 червня у рідному селі. У нього залишилися дружина Марія та троє дітей.

Раптово помер екс-депутат кількох скликань Верховної Ради України, колишній очільник проросійської партії "Союз" 57-річний Лев Миримський. Мав два інсульти.

Зараз ви читаєте новину «Нардепові при житті встановили пам'ятник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути