Ексклюзиви
середа, 21 листопада 2018 12:37

Україномовні повинні ставати владою та "качати" свої права - письменник

Україномовні повинні ставати владою та "качати" свої права - письменник
Остап Дроздов закликає до українізації публічного простору Фото: Zik

Письменник і журналіст Остап Дроздов вважає, що держава має визнати насильницьку русифікацію. Влада повинна взятися за дерусифікацію.

"Російська мова в Україні повинна бути лишень мовою приватного простору й мовою національної меншини. І все. У приватний простір і в збереження своєї національної ідентичності ніхто не має права лізти. Це принцип кожної демократичної держави. Увесь публічний простір має бути повністю дерусифікований. Кожен громадянин України зобов'язаний знати державну мову й нею послуговуватися. Інших - позбавляти права обіймати державну посаду, права викладати, права працювати у сфері обслуговування", - пояснює у своєму блозі.

Остап Дроздов переконаний, що всі медіа, освіта, реклама,вивіски і діловодство повинні бути лише українською.

"Російська заходила на кінчику пістолетного дула, на репресіях, на тоталітарній державній махіні, яка свідомо нищила рідну мову цієї землі. Українській мові потрібен реванш. Потрібно відбити всі свої позиції, тим паче маючи за собою державу з конституційним концептом єдиної державної мови. І я би не боявся примусу. Звільнити людину, яка не володіє державною мовою – що може бути простішим? Це робиться за одну секунду. Лише в такий спосіб можна забезпечити українській мові пристойні позиції у своїй власній державі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За 10 років будемо чути українську мову в Донецьку і Луганську - Княжицький

Владою в Україні є русифіковані діти або ґвалтівників, або зґвалтованих. Владою стали русифіковані істоти. Тому ми бачимо процвітання шизофренії. Люди не фільтрують базар і плутають свій приватний простір із публічним. Русифіковані діти свій приватний простір зробили публічним, бо їм так легше. Україномовні повинні ставати владою та "качати" свої права. Не боятись дискримінувати осіб, які в силу своєї розумової неповносправності не здатні опанувати державну мову", - міркує він.

Режисер Леся Воронюк вважає, що мовне питання в першу чергу слід вивести з площини спекуляцій. Вона зараз працює над фільмом про лінгвоцид української мови та русифікацію - "Соловей співає".

"Всі гілки влади повинні зайняти єдину позицію щодо мови. Українська є одним із елементів національної безпеки. Через російську відбувається пропаганда. Російськомовні автоматично споживають чужу пресу, ЗМІ, телебачення. Це небезпечно. Мова є важливим чинником консолідації суспільства. Вона дає відповідь на питання ким ми були раніше. Мова об'єднує населення країни і є одним із показників ідентичності. Це те? на що зазіхає сьогодні наш ворог і те, що треба відстоювати", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua Леся Воронюк.

Зараз ви читаєте новину «Україномовні повинні ставати владою та "качати" свої права - письменник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути