Ексклюзиви
пʼятниця, 24 квітня 2020 16:57

"Офіс мовного омбудсмена запустять. Якщо в нас іще правова держава" - Роман Матис

"Офіс мовного омбудсмена запустять. Якщо в нас іще правова держава" - Роман Матис
Роман Матис вважає, що мовне питання нині не є пріоритетним для влади. Фото: tvoemisto.tv

Уповноважена із питань захисту державної мови Тетяна Монахова написала заяву про відставку, бо мовне питання нині не в пріоритеті у виконавчої влади. Таку думку висловив громадський активіст Роман Матис.

"Мовне питання потребує не лише уваги, а й відповідного фінансування. Близько 45 млн грн мали виділити на функціонування офісу мовного омбудсмена. Зараз наявний дефіцит бюджету, також гроші шукають на компенсації бізнесу, який постраждає внаслідок карантинних обмежувальних заходів. Думаю, цей аргумент використали і зняли питання фінансування мовного омбудсмена з порядку денного", - міркує Роман Матис.

Тетяна Монахова займалася створенням офісу мовного омбудсмена. Але їй не вдалося зробити це протягом 4 місяців. Чиновниця скаржилася, що їй не виділяють грошей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін нехтує організацією офісу мовного омбудсмена

"За законом, офіс зобов'язані запустити в червні. Єдине, що призначення Монахової і відсутність фінансування затягнули цю процедуру. Тепер головне, щоб замість неї швидко визначились із новою людиною. Це інституція, яка передбачає утримання за кошти держбюджету. Офіс мовного омбудсмена запустять. Якщо в нас іще правова держава. Маємо закон, і його треба виконувати. Залежно від розмірів фінансування, установа матиме змогу виконувати свою роботу. Українці повинні отримати місце, куди зможуть звернутися з приводу порушення мовних прав", - говорить активіст мовного руху.

На цій посаді має бути людина, яка справді перейматиметься правами україномовних, яка готова віддано працювати на українців.

"Щоб це не був слухняний ставленик міністра чи когось іншого. Уповноважений повинен мати розуміння проблематики і сучасні погляди на мовну ситуацію у світі в цілому, орієнтуватися в законах. Бо дуже багато спекуляцій є і буде навколо мовного питання. Його люблять використовувати наші сусіди. Потрібно подбати, щоб кандидати на мовного омбудсмена відповідали цим критеріям", - додав Роман Матис.

Сьогодні уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова написала заяву на звільнення за власним бажанням. Вважає, що уряд та президент ігнорують її діяльність.

Зараз ви читаєте новину «"Офіс мовного омбудсмена запустять. Якщо в нас іще правова держава" - Роман Матис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути