понеділок, 22 жовтня 2018 17:17

Мовне питання слід вивести з площини спекуляцій - автор фільму про лінгвоцид

Автор: Фото Лесі Воронюк
  Леся Воронюк родом з Буковини, де зосереджена велика кількість нацменшин, зокрема, румунської
Леся Воронюк родом з Буковини, де зосереджена велика кількість нацменшин, зокрема, румунської

Режисер Леся Воронюк вважає, що мовне питання в першу чергу слід вивести з площини спекуляцій. Вона зараз працює над фільмом про лінгвоцид української мови та русифікацію - "Соловей співає".

"Всі гілки влади повинні зайняти єдину позицію щодо мови. Українська є одним із елементів національної безпеки. Через російську відбувається пропаганда. Російськомовні автоматично споживають чужу пресу, ЗМІ, телебачення. Це небезпечно. Мова є важливим чинником консолідації суспільства. Вона дає відповідь на питання ким ми були раніше. Мова об'єднує населення країни і є одним із показників ідентичності. Це те? на що зазіхає сьогодні наш ворог і те, що треба відстоювати", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua Леся Воронюк.

Щоб мовний закон змінив ситуацію, його повинні дотримуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшов трейлер фільму на Оскар від України

"В новому законі "Про мову" чітко вказано, де має бути використана українська мова, особливо у сфері держслужби і усіх державних установ. Мені дуже хочеться приходити в якусь державну установу і щоб зі мною розмовляли українською мовою. Я бачитиму, що я знаходжусь в українській офіційній установі. Я дуже хочу, щоб на кордоні й на митниці, коли я прилітаю з відрядження зі мною вітались українською мовою. Аби було розуміння того, що я повернулася додому. Зараз буває іноді так, що видається ніби наш літак приземлився десь в Росії. Це важливо і для іноземців. Ми постійно говоримо про те, що в нас війна і що ми окремо від Росії. Та коли вони приїжджають сюди і відразу бачать російськомовних, то в них складається враження, що не такі в нас уже й великі проблеми", - пояснює режисер.

Стрічку "Соловей співає" покажуть навесні 2019 року. Його створюють за підтримки благодійного фонду "Кращим бути". Над фільмом працює творча команда: Анастасія Федченко, Валентин Грінберг, Роман Мишковець, Демид Єлізаров та Олексій Доля.

"Зараз є запит на документалістику по-українськи і ми вирішили створити студію документальних фільмів, яка називається "Диво". Взяли в роботу кілька фільмів і один з них — це фільм про лінгвоцид української мови та русифікацію "Соловей співає", - каже Леся Воронюк.

Легендарні хокеїсти NHL стануть героями нового українського документального фільму "UKE".Героями картини Володимира Мули стали 2-разовий володар Кубка Стенлі у складі "Філадельфії" Орест Кіндрачук, 2-разовий володар Кубка Стенлі у складі "Бостона" Джонні Буцик, 3-разовий володар Кубка Стенлі у складі "Нью Джерсі" Кен Данейко, переможець Кубка Стенлі у складі "Пітсбурга" Джефф Чичрун, володар кубка Стенлі у складі "Чикаго" Ерік Нестеренко, переможець Кубка Стенлі у складі "Нью Джерсі" Брюс Драйвер, 3-разовий володар Кубка Стенлі у складі "Едмонтона" Майк Крушельницький і кращий хокеїст всіх часів Уейн Грецкі.

Зараз ви читаєте новину «Мовне питання слід вивести з площини спекуляцій - автор фільму про лінгвоцид». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути