четвер, 02 квітня 2020 00:00

Заробітчани на час карантину змінюють роботу

— До карантину працював у магазині побутової техніки. Його закрили, залишився без роботи. Але всього на два дні, — каже 27-річний Сергій Левченко. Живе в польській столиці Варшаві.

— Побачив, що в службу доставки набирають людей. Треба возити продукти, їжу з ресторанів. Перед тим, як допустити до роботи, мені зробили експрес-тест на коронавірус. Працюю з 7:00 до 22:00. За день заробляю до 2 тисяч гривень. Після карантину повернуся на попередню роботу. Я оформлений офіційно, маю отримати частину зарплати. В Польщі живу з дружиною і дочкою. Власниця житла пообіцяла трохи знизити плату за оренду. Але все рівно наші витрати зросли. Дочці купили ляльок, конструктори, книжки. Додому взяли духовку, бо раніше в нас її не було. Також запаслися антисептиками. Маски і рукавички отримую на роботі. Міняю їх кожні пів години. Також видали спеціальний халат і захисний костюм. Одягаю, якщо треба зайти додому до клієнта.

У Польщі закрили заводи, що виготовляли автомобільне обладнання, електроніку, будівельні фірми. Там працювали багато українців.

— Коли завод став, нас усіх вигнали з хостелів. Їх закрили на карантин. Хтось запанікував і поїхав додому. Я знайшов роботу на продуктовому складі, підселився в квартиру до інших заробітчан, — говорить 47-річний Володимир Гурбенко, мешкає в Лодзі.

Найгірша ситуація з заробітчанами в Італії. Там звільнили багатьох доглядальниць.

— Мені роботодавці виплатять повну ставку. Я живу легально в Італії, працювала офіційно. Найменше застраховані жінки, які приїхали від двох до п'яти років тому. Вони не мають права на легальне перебування в країні. З багатьма спілкуюся, то нікого не залишили в біді. Хоча б якісь гроші їм дадуть, — розповідає 57-річна Ольга Телех.

Із Німеччини терміново повернулися робітники, які працювали нелегально по польських відрядженнях. Це була популярна схема серед заробітчан-будівельників. У Чехії українці, які працювали офіційно, отримають допомогу від держави.

— Займаюся ремонтами, маю власну компанію. Звісно, під час карантину їх ніхто не робить. Я подався на державну допомогу. Яку суму виплатять, поки що невідомо. Згодом зможу отримати безвідсотковий кредит на розвиток бізнесу, що теж непогано, — каже 37-річний Віталій Сошенко. Живе у чеській столиці Празі.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчани на час карантину змінюють роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути