четвер, 27 лютого 2020 00:05

За опалення нарахували майже 53 тисячі гривень

Мешканка столичної багатоповерхівки отримала рахунок за опалення на майже 53 тис. грн. Проживає у чотирикімнатній квартирі площею 127,3 кв. м.

Ця квартира — єдина у будинку, що не обладнана індивідуальним лічильником тепла, пояснили в Київтеп­лоенерго. До рахунку включили різницю між показаннями загальнобудинкового лічильника і сумарними показами всіх індивідуальних. Це передбачено законом. Київтеплоенерго обіцяє перерахувати платіжку. Також компанія звернеться до уряду з ініціативою змінити правила розрахунку оплати за тепло.

— Нову редакцію житлово-комунального закону та про комерційний облік розробляв Комітет житлово-комунального господарства Верховної Ради минулого скликання. Зараз водоканали, теплокомуненерго власну безгосподарність закривають за рахунок споживачів. У законі засобом обліку визначають загальнобудинковий, а не квартирний лічильник. Тобто, якщо прорвало трубу, водоканал усі втрати абсолютно законно розподіляє між мешканцями будинку, — каже Олександр Сергієнко, директор дослідницького центру "Інститут міста". — Насправді мешканцям квартир без індивідуального лічильника спожите тепло потрібно рахувати за нормативами. А різницю між показниками загального та індивідуальних лічильників розкидати на всіх мешканців. Щоб люди отримували реальні рахунки, варто всі втрати перекласти на надавачів послуг. Прописати в законі, що, наприклад, вони не можуть перевищувати п'яти відсотків. Тоді водоканали та теплокомуненерго ретельніше слідкували би за станом комунальних мереж.

— Усі втрати теплової енергії, гарячої та холодної води у багатоквартирних будинках розподіляються між мешканцями, які там проживають. Таке рішення було прийняте для стимулювання термомодернізації старих будівель. Насправді ж держава самоусунулася від вирішення цієї проб­леми. Скинули все на жителів ­будинків, — говорить 48-річний Геннадій Рябцев, експерт із енергетики.

Зараз ви читаєте новину «За опалення нарахували майже 53 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути