Ексклюзиви
пʼятниця, 29 грудня 2017 05:05

За годину можна наторгувати до 800 гривень

Автор: Тетяна САРАХАН
  Продавці смажать шашлик на новорічному ярмарку у Вінниці. 100 грамів продають по 40 гривень. Також варять юшку з червоної риби. Півлітрова склянка коштує 25 гривень
Продавці смажать шашлик на новорічному ярмарку у Вінниці. 100 грамів продають по 40 гривень. Також варять юшку з червоної риби. Півлітрова склянка коштує 25 гривень

— Місце біля головної ялинки коштує від 10 до 30 тисяч доларів за місяць. Окупиться за два тижні, — розповідає підприємець 37-річний Ярослав Дідик із Києва. Торгує на новорічному ярмарку глінтвейном, печивом і домашніми тістечками, що пече дружина.

— Ті місця, що далі від головної ялинки — дешевші. Щоб зекономити, орендуємо одну ятку на чотирьох. Це поширена практика. Друг торгує шашликами, ковбасками та вином. Ще один пече млинці з різними начинками. Я відповідаю за глінтвейн, чай і каву. Подруга — за бутерброди, гамбургери та хот-доги. Глінтвейн найбільш вигідний. Варю його з вітчизняного вина, соку та фруктів. Собівартість склянки виходить 10–12 гривень. Продаю по 30–40. За день розбирають до п'яти відер глінтвейну. Вторговую лише на цьому напої сім тисяч гривень щодня. Безалкогольний коштує дешевше — 25 гривень, але я туди нічого не вкладаю. Використовую яблучний сік, що готуємо в тещі на дачі. Ціни на ярмарку встановлюємо на власний розсуд. Ніхто нікого не контролює. Друг продавав шашлик по 600 гривень за кілограм. Два шматочки заважували 100 гривень, і люди брали. Перший тиждень працюємо, щоб окупилося місце на ярмарку. Далі — чистий заробіток. Ніяких санітарних книжок, дозволів не треба. Усе входить у вартість місця. За місяць можна заробити від 70 тисяч гривень.

— Торгувати на ярмарку можна й нелегально. ­Головне мати невелику кількість товару і бути трохи наглим, — говорить киянка Ірина Михайлова, 50 років. Працює кухарем-кон­дитером. На свята бере відпустку. Торгує випічкою власного виробництва. — Приходжу, стаю біля самої ялинки на Софійській площі. З собою беру розкладний стіл і стільчик, із яким чоловік ходить на ри­бо­ловлю. Кілька годин ніхто не чіпає. Якщо перевірка — збираюся і йду. В святкові дні за годину можна наторгувати від 500 до 800 гривень. Люди не дивляться на ціну. Беруть усе яскраве, де ­написані новорічні привітання, є символ року.

На новорічній ярмарці у Він­ниці найбільше продають шашликів і глінтвейну.

— Ярмарка працює з 12:00 до восьмої вечора. За цей час продаємо до 10 казанів глінтвейну, — каже продавець 19-річний Віталій Пронін. Готує традиційний напій і яблучно-вишневий по 25–40 грн за склянку. — Найбільше беруть під вечір. Люди повертаються з роботи. Щоб не вечеряти вдома, їдять у нас. Шашлики коштують 40 гривень за 100 грамів. Таку ціну встановили по всій ярмарці.

Поряд готують закарпатську страву — бограч. Порція вартує 45 грн.

— На ярмарці я єдиний, хто готує таке. Спеціально на Закарпатті пройшов майстер-клас, — говорить шеф-кухар ресторану "Сказка" Євген Загороднюк. — У страву входять овочі — цибуля, болгарський перець, морква, картопля, помідори без шкірки, часник. Додаю багато м'яса. З казана буде 40 порцій. Усе розбирають. Перед цим готував рибну юшку. То майже всю вилив. Покупців такою стравою не здивуєш.

250 гривень у середньому витрачає родина на різдвяних ярмарках.

— Ціни на товари продавці завищують на 20–25 відсотків. А ближче до свята піднімають удвічі, — каже бізнес-консультант 41-річний Андрій Степановський. — Найдорожче коштують їжа й іграшки. Усе, що блищить і приваблює увагу. Торік у столиці в новорічну ніч по тисячі гривень продавали півнів, що світяться. І їх розбирали.

Зараз ви читаєте новину «За годину можна наторгувати до 800 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути